Szombat, 2018. október 20., 07.30
Ne szúrd el a kari-ered!

A függőségekről fehéren feketén

A mai világban hiba homokba dugni a fejünket és úgy állni a drog-kérdéshez, hogy „ez velem úgysem történhet meg”. Nézzünk szembe ezzel a témával, mielőtt rá leszünk kényszerítve, hogy szembe nézzünk vele!

A Pro Schola Csiky Gergely Egyesület meghívására Aradon tart előadást Kalóz János György drog, alkohol és játékfüggőkkel foglalkozó pszichológus, addiktológus, a kolozsvári Báthory Prevenciós Iroda vezetője december 13-án 18 órától a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében.

„Végre ma este a gyerekem jókedvűen és időben jött haza. Mióta pár hete abbahagyta a sportolást, valahogy nem tudunk szót érteni egymással. A hangulata, hol rossz, hol nagyon rossz, és teljesen elzárkózik, még enni sem akar. De hát kamaszodik, és ez az időszak ezzel jár, legalábbis mindenki ezt mondja. Szóval ma nagyon boldog volt, bár a szeme igen csak be volt pirosodva, de megértem, annyit kell tanulnia és ezeket a számítógépeket sem lehet az életükből kizárni. Ők már ebbe születtek bele, így szocializálnak."

Sok szülő hajlamos a gyerekkel kapcsolatos változásokat a körülmények vagy a kamaszodás rovására írni, eszébe sem jut, hogy ezek talán a drogfogyasztás első jelei lehetnek. „Te felismered ezeket a tüneteket? Tudod, milyen viselkedésbeli változásokat okoz a kábítószer használata? Hogyan reagáljunk szülőként, ha kiderül, hogy a gyerek kipróbált valamilyen tiltott szert?” Ezt a témát boncolgatja majd a szakember, előadására szülőt és pedagógust egyaránt hívnak és várnak a szervezők.

Kalóz János György tanulmányait a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia Karán végezte, szakterülete a drogprevenció és a függőségek. „Mesterségem címere: A, mint addiktológus” – vallja magáról. Az addiktológus a függőségekkel, pontosabban függőségben, vagy attól szenvedő emberekkel foglalkozó szakember. Kalóz János György előadásain nem kertel, nem bánik kesztyűs kézzel a hallgatósággal. Módszerének egyik titka, hogy nevén nevezi a dolgokat, nem finomkodik, ha kell, szinte pofonnak számító kifejezésekkel világít rá az adott problémára, valamint arra, hogy mit tehet a szenvedélybeteg.

Az aradi előadás ingyenes, és körülbelül két órát tart.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'