Hétfõ, 2019. február 18., 06.10

A gazdáknak továbbra is szükségük van a közvetlen kif izetésekre

A gazdáknak továbbra is szükségük van a közvetlen kif izetésekre
A gazdáknak továbbra is szükségük van a közvetlen kif izetésekre
„Az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja fenntartja, hogy továbbra is szükség van a közvetlen kifizetésekre, amelyet a gazdák kapnak, ugyanakkor azon a véleményen vagyunk, hogy a 2020 utáni uniós költségvetési ciklusban megfelelő finanszírozást kell biztosítani a Közös Agrárpolitikának” – tájékoztatott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP).

„Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja azt támogatja, hogy maradjon meg a Közös Agrárpolitika jelenlegi struktúrája. Az egyik pillért a közvetlen kifizetések jelentik, amelyek létfontosságúak a mezőgazdasággal foglalkozók számára, hiszen hosszú távon kiszámítható biztonságot hordoznak. Az EPP képviselőcsoportja szerint a Közös Agrárpolitikát megfelelő szinten kell finanszírozni, ugyanakkor egyszerűbbé és hatékonyabbá kell tenni. (...) Nyugat-Európa egyes tagállamai azt szeretnék, ha jelentős mértékben csökkentenék a Közös Agrárpolitika és a kohéziós politika finanszírozását, lévén, hogy a Brexit következtében kisebb lesz az EU költségvetése. Ez az elképzelés nagy veszélyt jelent a közép- és kelet-európai országok számára. Az Európai Parlamentben Magyarországgal és a többi közép- és kelet-európai tagállamok képviselőivel összefogva dolgozunk annak érdekében, hogy legyen megfelelő finanszírozása a Közös Agrárpolitikának” – mondta el Winkler Gyula. 
Véleménye szerint a Közös Agrárpolitika újragondolásának és egyszerűsítésének célja egyrészt az, hogy növekedjen a mezőgazdasággal foglalkozók jövedelme, másrészt fontos megfelelő lépéseket tenni a klímaváltozás okozta problémák és a környezet védelme érdekében. „Erdélyben a mezőgazdasággal foglalkozók jövedelme az uniós átlagjövedelem alig 88 százalékát éri el, ugyanakkor nagyon elöregedett a gazdatársadalom, nem történt meg a szükséges generációváltás. Ezért is szeretnénk, hogy 2020 után a Közös Agrárpolitika legyen egyszerűbb és bürokráciamentes, olyan automata ellenőrzési folyamatokat vezessenek be, amelyek a gazdák támogatását gördülékennyé teszi” – mutatott rá az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'