Szerda, 2018. április 25., 10.07
Andó László nem sajnálja a testnevelői állást

A gazdálkodásban a maga ura lehet

Andó László a fejes saláta helyére padlizsánt, illetve fűszerpaprikát tervez ültetni
Andó László a fejes saláta helyére padlizsánt, illetve fűszerpaprikát tervez ültetni

Andó László kisiratosi alpolgármesterrel ezúttal nem a község dolgairól, hanem a kertészkedéséről beszélgetünk.

– Milyen kultúrákkal foglalkoznak?

– A két darab 50, illetve az egy 30 méter hosszú fóliasátorban most éppen palántaneveléssel foglalkozunk. A téli nagy hidegek idején azonban szétfagyott a fólia, le kell cserélnünk. E mellett a kert hátulsó részében tavaly fél hektáron padlizsánt termesztettünk, de 0,2 hektárnyi gyümölcsösünk is van, sokfajta gyümölcsfával.

– Tavaly el lehetett adni a padlizsánt?

– Elég nehezen; miután alpolgármesternek választottak, nem tudtam rendszeresen a piacra járni vele, ezért jóval olcsóbban, viszonteladónak adtam át. Addig ugyanis általában Aradon, a nagybani piacon értékesítettem a padlizsánt. Mindemellett tavaly 1,5 hektár vöröshagymát is termesztettünk, dughagymáról vetve, de 0,4 hektárnyi szárazbabot, 0,3 hektár gyökérzöldséget is vetettünk.

– Ezek szerint a gyökérzöldséggel is a piacra kellett járni…

– Annak az lett a sorsa, hogy végül is, beszántottuk. Először a családtagok, napszámosok segítségével nekiugrottunk a betakarításához, de miután kiszedtünk vagy 500 kilót, kiszámoltam, hogy az alacsony áron történő értékesítéssel semmi bevétellel nem maradunk. Azzal együtt, hogy ekével körbeszántottuk, tehát ásni már nem kellett, csak kiszedni a szántásból, illetve megtakarítani a fekete földtől, ami csak mosással lett volna tökéletes. Sehogyan se érte volna meg, ezért a gyönyörű gyökérzöldséget trágyaként beszántottuk…

– Nem lehetett volna találni egy olyan nagybani zöldségforgalmazót, aki olcsóbban kapta volna meg, de ki is szedte volna?

– Még olyat se találtam, aki magának, ingyen kiszedte volna. Hihetetlen, milyen olcsón hozzák be Nyugatról a zöldségféléket. Ahhoz, hogy megérje, zöldségszedő kombájnnal kellett volna rendelkeznem. Szárazbabunk még most is van…

– Azt hogyan tisztították meg?

– Fel kellett a szárával együtt szedni, majd kombájnba bedobálni. Azzal is kísérleteztünk, ugyanis a kombájnt be kellett állítani. Amíg sikerült, valamennyit össze is tört, de maradt is belőle elég.

– A babot hogyan tudták eladni?

– Kilóját 10 lejért sikerült értékesíteni a nagybaniban, mert az egyiptomi babnak 5-6 lej kilója. Tehát azzal is rendszeresen kellett járni a piacra. Mióta alpolgármester lettem, erre nincs lehetőség, csak bizonyos dolgokat termeszthetek, ezért a vöröshagymánál maradtam, amihez van vető, de hagymapucoló gépem is. Mivel ehhez a terményhez szinte a teljes gépsorral rendelkezünk, úgy gondoltuk, hogy ennél maradunk. Padlizsánt idén csak egy fóliába tervezünk, mert azt folyamatosan szedni, permetezni, illetve piacolni már nincs időm.

– Hány négyzetméter alapterületűek a fóliasátrak? Csak azért kérdezem, mert a hajtatott fűszerpaprika termesztésének az ötletét akartam felvetni...

– A háromnak az összterülete 0,49 hektár, de már eldöntöttük: egyik sátorban fűszerpaprikát, a másikban padlizsánt termesztünk. A fűszerpaprika-termesztésbe kora tavasszal kell befektetni, a jövedelmet viszont télen, a disznóvágások elkezdésével lehet begyűjteni. Azt a faluban sikerült eladnunk, tehát nem volt szükség piacolásra. Sokat számít, ha tudják: tiszta őrleményt kapnak. A sátrakban lévő fejes saláta téli ültetés, csakhogy a nagy hidegek miatt kissé visszamaradt. Ha tavasszal sikerül eladnunk, a helyére fűszerpaprikát és padlizsánt ültetünk.

– A salátát hol lehet értékesíteni?

– Nagy részét a kisiratosi piacon, ahova a feleségem minden kedden és szombaton kijár, de vannak kapcsolataink viszonteladókkal is, akik helybe jönnek érte.

– Kisiratoson rendszeresen működik a piac?

– Minden kedden és szombaton megszervezik, kivételt képezett, amikor -17 Celsius fok hideg volt. Legfontosabb a hagyományápolás, mert több olyan nénit, illetve bácsit ismerek, akik nem adnak, nem is vesznek semmit, mégis rendszeresen kijárnak a piacra, beszélgetni.

– Diófacsemetéket is látok, azoknak mi a rendeltetésük?

– Három évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni a diófacsemete-előállítással. Előbb csak két sort vetettem olyan fajtákból, amelyeknek a termése nagy, illetve a héja könnyen törik. Tavaly neveltem belőlük 300-400 csemetét, amelyeket el is adtam. Most mintegy 500 négyzetméteren nevelek hozzávetőleg 2000 diófacsemetét.

– A mondás szerint az ember diófát az unokájának ültet. Ezek mikor teremnek?

– Szerintem olyan 6-7 év után. A diófa nem igényes, hiszen a varjú által elejtett dió is kikel. Természetesen első évben rendszeresen locsolni kell, noha nagy karógyökere van. Amikor a csemetéket kiszántottuk, volt, amelyiknek 80-90 centis karógyökere volt kétéves korára. Sok olyan ismerőssel beszéltem, aki azt mondta: nem akarok a kerttel kínlódni, ezért gyümölcsfát ültetek bele. 2-3 évig még csak elmegy, de egy tízéves korú gyümölcsösnek csak a tavaszi lemosó permetetéséhez szükséges közel 500 liter permetlének a felvitele. Azt házi permetezővel lehet végrehajtani.

– Mással foglalkozik-e?

– 15,5 hektár szántóföldön is gazdálkodok, általában búzát vetek, amihez hozzájön az 1,5-2 hektár vöröshagyma.

Menő a lapos fajta vöröshagyma

– Melyik a nyereségesebb: a nagykultúra, vagy a kertészkedés?

– Mivel nincsenek a nagykultúrához szükséges gépeim, bérmunkával dolgoztatok. Nem mondom, hogy nem éri meg, de nincs rajta nagy nyereség, mert mindent fizetni kell. A kertészetben sokkal nagyobb a befektetés és a munka, ráadásul a rizikó, de nagyobb a nyereség is. Csak onnan induljunk ki, hogy egy hektár vöröshagyma termesztése legkevesebb 10-12 ezer lejes befektetéssel jár, ráadásul legkevesebb 800 kiló dughagyma szükséges, aminek kilója 7 lej körül van. A műtrágya, a kezelések, a kapálás értékei adják az említett 10-12 ezer lej befektetést.

– Ezzel együtt nyereséges?

– Tavaly, nagyban a vöröshagymát 0,8 lejes átlagáron tudtam értékesíteni, 1,5 hektáron termett 45 tonna, tehát nyereséges volt. A mienk azért kapósabb, mert a lapos stuttgarti fajtát termesztjük, aminek teljesen más a szerkezete, mint a külföldről behozott, magról termesztett vöröshagymának. A mienknek ugyanis puhább a szerkezete, szaftosabb, ezért a hagyma megfő, nem vész el főzés közben, mint a másik fajta. A magról vetettet könnyebb tárolni, de az íze közel se áll a laposéhoz. Ha a laposból viszek a piacra, bár egy kevéssel drágábban adom a másiknál, a lapost veszik meg először. A lapos hagyma ugyanis csupán 20-25 tonnát terem hektáronként, míg a másik, holland magról vetett hagymák, folyamatos öntözéssel, akár 80 tonnát is teremnek hasonló területen. Annak kilója 0,5-0,6 lejért kamionszámra érkezik az országba.

– Bánja-e, hogy feladta a testnevelő tanári állását a kertészkedés kedvéért?

– Amikor 14 év után feladtam a testnevelő tanári állást, egyik szemem sírt, a másik nevetett, mert a gyerekeket nagyon szeretem, jó volt velük dolgozni, de rájöttem, hogy sokkal nyugodtabb az élet a mezőgazdaságban, ahol a magad ura vagy, ráadásul anyagilag is jobban megéri. Itt nincs annyi stressz, idegmunka, mint a tanügyben. Mindent összevetve nem bántam meg a váltást, most viszont az alpolgármesteri teendők miatt sokkal több munka marad a feleségemre és a családra. Napszámost ugyanis már nem lehet találni, ezért olyan kultúrákat kell termesztenünk, amelyeknek a munkálatait a család fel tudja vállalni, egyébként bele lehet bukni.

– Most mi a legsürgősebb teendő?

– A dughagymát kell a talajba juttatni. Vásároltam egy használt, négysoros, kanalas, csoroszlyás vetőgépet, ami bérelt traktor után kötve szépen talajba juttatja a dughagymát. Szerintem egy nap alatt a két hektárt beültetjük.

– Traktorvásárlás szerepel-e a tervei között?

– Kiszámítottam, hogy 15 hektár szántóföldig nem érdemes teljes gépsort beszerezni, mert a beruházás nagyon sokára, esetleg soha nem térül meg. Annak se látom értelmét, hogy egy ócska traktort vásároljak, amihez nem értek, ezért nem hozza, hanem viszi a pénzt. Ezért egyelőre bérelt traktorral dolgozunk.

– Köszönöm a beszélgetést, további hasznos gazdálkodást kívánok!

– Én köszönöm a lehetőséget!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas