Fresh Corner
Csütörtök, 2019. április 25., 21.23
Sütő András gondolatait hozzák

A gyertya könnye

Sütő András, Herder- és Kossuth-díjas erdélyi írónk gondolatait eleveníti fel Déván 2018. november 13-án Killyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina marosvásárhelyi előadóművész. A Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában kedd délután 18 órától kezdődő A gyertya könnye című előadás kapcsán Kilyén Ilka a következő gondolatokat “küldte előzetesbe" dévai közönségének: Nem irodalomtörténeti vitaindító, nem politikai védőbeszéd vagy vádirat, nem iskolai jellegű emlékműsor ez az összeállítás. A társadalommal perben álló, gondolkodó ember vívódásai, töprengései, emlékei, kiszolgáltatottsága, az önmagáért és másokért való felelősségvállalás erős késztetése, a húsunkba szakító fájdalmas igazságok kimondása ez a műsor. Minden elhangzott szó idézet Sütő András valamelyik művéből. Gyönyörűség volt a Szavak Nagyfejedelmének írásait újraolvasni. A mesebeli örök élet forrása lakozik bennük.

A gyertya a születéstől a halálig végigkíséri az életünket. A hagyományos paraszti társadalomban a bölcső és a koporsó mellett is gyertyát gyújtottak, úgy tartották: addig él az ember, amíg ég a gyertyája a mennyországban. Hitték, hogy megóv sokféle veszedelemtől. Mezőségi édesanyám, ha nagyidő jött, gondosan bezárt minden ajtót, ablakot, és gyertyát gyújtott. A születésnapi tortán az eltelt évek jelzése mellett szerencsét, boldogságot hozó lángocskaként nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Illatával lengi be a meghitt pillanatokat. 1990. február 10-én gyertyával és könyvvel, az élet és a tudás jelképével vonultunk némán, Marosvásárhely utcáin, százezren vagy még többen is. Ilyen nagyszámú, csendes, méltóságteljes tömeg még nem kiáltott az éghez és a földi hatalmasságokhoz, amióta az erdélyi magyarság kisebbségi létbe kényszerült. E megmozdulásban vállalt szerepéért Sütő Andrásra mártírium várt.

A gyertya könnye című előadás két színművész által mutatja be a fiatalabb és idősebb generáció sokszor ellentétes, konfliktusoktól sem mentes véleményét nemzetről, az erdélyi magyar sorsról, értékeinkről, sérelmeinkről nemzeti megmaradásunkról, kizárólag Sütői szövegek segítségével. A kibeszélés, megbeszélés által a vélemények közelíthetőek, egymást fedik, és végül katartikus egyetértésben énekel együtt idős és fiatal, vallva: „Az arcunkat nem szabad elveszítenünk”.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'