JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.01
SIMFEST-díjat nyert Keresztes Péter tv-riportja

A háromtagú gyülekezet

A háromtagú gyülekezet
A háromtagú gyülekezet

A tizenötödik alkalommal megszervezett marosvásárhelyi SIMFEST- Nemzetközi Televíziós és Független Filmes Fesztivál zsűrije A klopódiai reformátusok című riportnak ítélte oda a legjobb kisebbségi riport díját. A 8 perces film rendező-operatőre Keresztes Péter, a produkció a Körkép a végekről műsor számára készült.

A riport 2017 nyarán született, amikor Bódis Ferenc református esperes meglátogatta a mindössze háromtagú klopódiai gyülekezetet. Templomukat  évek óta a természet foglalja vissza. Nincsenek fiatalok. De a néhány perces beszélgetésekből kirajzolódik az igazi, több etnikumú, több felekezetű Bánság, ahol mindenki még 3-4 nyelvet beszélt. A zsűri méltatásában kiemelte a film érzékeny történetvezetését és az elgondolkodtató sorsok feldolgozásának fontosságát. A díjat a Romániai Freedom House szervezet támogatta. A klopódiai reformátusokriport megtekinthető a Körkép a végekről YouTube-oldalán.

Szintén a Román Televízió Temesvári Területi Stúdiója készítette Az élet egy ösvény („Viața e o potecă”) filmet, mely a filmezésért és vágásért kapott elismerést. A riport alkotói Dite Dinesz, Marius Danci és Constantin Buta. Szintén elismerésben részesült Miholcsa Gyula: Kopernikuszi forradalom című alkotása (gyártója a bukaresti Magyaradás, TVR). A zsűri különdíját a Nussbaum 95736 című dokumentumfilm kapta, alkotója Csibi László.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'