MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 19.18
Évzáró MKT-ülés Aradon

A hatékonyabb érdekképviseletre koccintottak

Az RMDSZ Arad megyei Képviselőinek Tanácsa megtartotta évzáró ülését
Az RMDSZ Arad megyei Képviselőinek Tanácsa megtartotta évzáró ülését

Amint azt meghirdettük, csütörtökön 16 órától tartotta évzáró MKT-ülését az RMDSZ Arad Megyei Szervezete. A székház nagytermében egybegyűlt megyei képviselőket a prezídiumból Hadnagy Dénes MKT-elnök köszöntötte, majd kifejtette: az év végén azért gyűltek össze, hogy számba vegyék az idei munkát, illetve eltervezzék a jövő évi tevékenységet.

Ismertette a napirendet: a megyei elnök politikai tájékoztatója, az MKT szakbizottsági elnökeinek a beszámolója, a szakbizottságok jövő évi terveinek az ismertetése, egyéb.

 

Politikai tájékoztató

Miután jóváhagyták, hogy a szaktestületi elnökök által megtartott beszámolókat egybekötik a jövőbeli tervek ismertetésével, átadta a szót Faragó Péter megyei elnöknek, parlamenti képviselőnek.

Üdvözlő szavait követően Faragó Péter kifejtette: csak azokra a kérdésekre kíván kitérni, amelyek közvetlenül hatással vannak az Arad megyei magyarság életére.

Az EU-ban élő őshonos nemzeti kisebbségek jogainak a szavatolásáért indított aláírásgyűjtésről elmondta: most adott az Európai Unió történetében eddig példátlan jogszabály kidolgozásának a lehetősége. Sajnos az aláírásgyűjtés terén Arad megye eddig csak a vállalt mennyiségnek csupán a ¾-ét teljesítette, noha a határidő hétfőn lejár. Éppen ezért, felkért minden olyan személyt, aki eddig valamilyen oknál fogva kimaradt, adja az aláírását kisebbségi jogainknak a szavatolásához! Egyébként Erdélyben már szinte összegyűlt az RMDSZ által vállalt 250 ezer aláírás, ami remélhetőleg össze fog gyűlni az EU többi tagállamában is, ezért jövő tavasszal az 1 millió aláírással együtt be lehet nyújtani a törvénykezdeményezést.

A továbbiakban az RMDSZ és a kormányzó pártok között megkötött megegyezésről kijelentette: az nem működik, hiszen a Szövetségnek több fontos törvénymódosító kezdeményezése fekszik a parlament fiókjában. A centenárium közeledtével a pártok közötti együttműködés manapság csak akkor működik, ha a magyarság jogos igényeit kell az asztalról leseperni. Éppen ezért, olyan fontos törvénymódosítások, mint a közigazgatási törvény, a nyelvhasználati küszöb, a március 15-vel kapcsolatos, illetve ezekhez hasonló, a magyar közösség számára fontos tervezetek egyelőre a fiókban hevernek. Szerinte maradjanak is ott, amíg nem adódik olyan helyzet, közeg, amiben megtalálják az elfogadásukhoz szükséges partnereket. Inkább maradjanak ott, mintsem napirendre kerülve, percek alatt, gondolkodás nélkül leseperjék az asztalról. Vannak viszont a jelzetteknél kisebb dolgok, amelyekbe a román pártok nem tudnak nacionalizmust bevinni, ezért azokkal haladni lehet.

Minél jobban közeledünk 2018-hoz, a román társadalomban és a politikumban is érződik egy elég erős kisebbségellenesség, amiről sokat beszélgettek: hogyan álljon hozzá az RMDSZ, illetve a magyar közösség? Nem lehet más cél, mint magyar közösségként felmutatni mindazokat az értékeket, amelyeket az elmúlt 100 évben elértünk Erdélyben, illetve Romániában. Ez azzal is jár, hogy jövőre nagyon sok olyan alkalmat, rendezvényt kell szerveznünk, amelyeken fel tudjuk mutatni, hogy az elmúlt 100 évben az aradi, az Arad megyei magyar közösség mivel is járult hozzá ennek az országnak, a régiónak a fejlődéséhez. Minden területen, amiben fontosat tudtunk a közös asztalra letenni. Tehát 2018 ne arról szóljon, hogy összeveszünk a többségi nemzettel, hanem arról: magunknak is, a román többségnek is be kell mutatnunk, hogy az elmúlt 100 évben mit tett a magyar közösség ezért az országért. E feladat nem lesz könnyű, de bizakodjunk, hogy megfelelünk a követelményeknek, ugyanakkor a közösségünk is büszke lesz rá, érezni fogja: Romániában érdemes magyarnak lenni 2018-ban és utána is.

 

A személyi jövedelemadó az önkormányzatoké

A továbbiakban a készülőben lévő 2018-as költségvetésről beszélt, amiről a szakbizottságokban jövő héten kezdődnek a viták, előkészítve a végszavazást. A költségvetés mind az RMDSZ, mind a magyar közösség szempontjából úgy rossz, ahogy van, ugyanis a jövő évi költségvetés az ideinél nagyobbnak tűnik, csakhogy az önkormányzatokat, a helyi költségvetéseket igen hátrányosan érinti. A személyi jövedelemadó csökkentése ugyanis az önkormányzatoknak fáj a legjobban, a kormány által tett beterjesztésben a veszteségeket semmivel nem kívánja pótolni.

Természetesen, az RMDSZ a költségvetésről tárgyalni kíván, azt módosítani szeretné, hiszen az számunkra elfogadhatatlan. Elképzelésük szerint, a személyi jövedelemadónak 100%-ban az önkormányzatoknál kell maradnia.

Ugyancsak közszájon forognak a bírák és ügyészek jogállását, illetve az igazságügy és a legfelsőbb bírói tanács működését módosító törvények. A parlament speciális bizottságot hozott létre annak kivizsgálására, hogy az igazságszolgáltatásban lévő rendellenességeket helyreállítsák. Egyöntetű vélemény szerint, a bizottság által javasolt módosítások a parlament és az igazságszolgáltatás és a korrupció ellenes harc jobb működését szolgálják. Mivel a témával kapcsolatban rengeteg vélemény megfogalmazódott, az RMDSZ-frakcióban is többször megvitatták, ezért mindhárom törvénynek a módosítását egységesen elfogadták. A jogászok véleménye szerint a módosítások teljes mértékben elfogadhatók, egyetlen ésszerű érv sem hozható fel ellenük. Még akkor is, ha e változtatásoknak az élharcosa 2-3, nagymértékben kompromittált ember, akiknek senki nem hinne. Rosszul álltak hozzá, de a módosításaik a jogállamiságot erősítik meg – zárta politikai tájékoztatóját Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő.

Az ülés további részében a szakbizottságok elnökei tartották meg a beszámolóikat, vázolták jövő évi elképzeléseiket.

Az MKT év végi ülése a jövő évi hatékonyabb érdekvédelemre történt koccintással, baráti beszélgetéssel zárult.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'