Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. október 22., 09.58
Al-dunai honismereti kirándulás a Bánsági Kárpát Egyesülettel

A Kazán-szorostól a Herkules-szoborig

A Bánsági Kárpát Egyesület honismereti kirándulásának résztvevői a Herkules-szobornál  (Pataki-fotó)
A Bánsági Kárpát Egyesület honismereti kirándulásának résztvevői a Herkules-szobornál (Pataki-fotó)

Balázs István idegenvezető, földrajztanár vezetésével al-dunai honismereti kirándulásra invitálta az érdeklődőket a Bánsági Kárpát Egyesület az elmúlt hét végén. A nagy érdeklődésre való tekintettel szombaton és vasárnap is indult egy autóbusz az izgalmas látványosságokat ígérő útvonalon: Temesvár– Orsova–sétahajókázás a Kazán-szorosban–Herkulesfürdő–Temesvár.

A szombaton útnak induló mintegy 60 fős csapat „kemény magját” a Bánsági Kárpát Egyesület tagjai képezték, de BKE-szimpatizánsok, fiatalok és gyerekek, egyszerű érdeklődők is jelentkeztek a honismereti kirándulásra. A tapasztalt idegenvezető, Balázs István útközben minden látványosságra, érdekességre felhívta a figyelmet, bemutatta a Kazán-szoros hajózhatóvá és utazhatóvá tételéért tett erőfeszítések történetét, a római kortól a Széchenyi úton keresztül egészen a Vaskapu vízi erőmű megépítéséig. Orsován a Dierna sétahajó várta a kirándulás résztvevőit, akik a több mint háromórás hajóút során láthatták Traianus császár emléktábláját (Tabula Traiana), a sziklába vésett monumentális Decebal-szobrot, a Kazán-szorosban található barlangokat és az újraállított Széchenyi-emléktáblát, amely a Széchenyi István építette, most víz alatt levő egykori útnak állít emléket. A gyönyörű időben nagy volt a forgalom a Kazán-szorosban, kisebb-nagyobb sétahajók és motorcsónakok tucatjai szállították a turistákat a dunai látványosságokhoz, de a kereskedelmi célból közlekedő uszályok sem hiányoztak a Duna vizéről. A honismereti kirándulás következő állomása az orsovai római katolikus templom, Hans Fackelmann mácsai születésű temesvári műépítész alkotása volt, ahol emléktábla őrzi a Szent Korona 1849 és 1853 közötti ittlétének az emlékét. A magyar koronát és a koronázási jelvényeket a török birodalom felé menekülő Szemere Bertalan szabadságharcos miniszterelnök és a kormánytagok egy csoportja ásták el Orsova környékén két fűzfa között, de árulás következtében 1853-ban végül osztrák kézre került.

A honismereti túra utolsó célpontja az egykor szebb időket látott Herkulesfürdő volt, ahol a régi fényüket elveszített, de még romosan is látványos szállodák és fürdőépületek Ferenc József császár és felesége, Erzsébet császárné (becenevén Sisi) emlékét őrzik, akik többször is meglátogatták a korabeli Európa egyik legszebb és legnépszerűbb fürdőhelyét. A fürdőváros egyik látványossága, a hatalmas mamutfenyő átölelése és az ágyúacélból kiöntött Herkules-szobornál tett kötelező látogatás után, csodálatos élményekkel gazdagodva indult vissza Temesvárra a kirándulócsapat.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'