Péntek, 2018. április 20., 07.54
Május húszig vissza kell vonni a piacról a régi cigarettákat

A kereskedők bírságokra számíthatnak

Május 20-áig vissza kell vonni a kereskedelemből a régi típusú, kis piktogramos dobozokba csomagolt cigarettát, ettől a naptól a kereskedőkre akár 100 000 lejes bírság is kiróható, ha nem szedik le a boltok polcairól ezeket. Ám a készletek nem merültek ki, a forgalmazók paradox helyzetbe kerültek.

Romániának még tavaly májusban gyakorlatba kellett volna ültetnie a vonatkozó uniós irányelvet, de egyrészt kapott egy év haladékot, másrészt az irányelv gyakorlatba ültetéséről szóló törvény csak december 10-től lépett hatályba, így fél évvel rövidült a régi szabályok szerint gyártott cigaretták értékesítési ideje. Ennek tudható be, hogy a készleten levő cigarettamennyiség számottevő része régi csomagolású, a kereskedők pedig – bár törvényesen jutottak a birtokukba, minden adót, jövedéki adót kifizettek –, nem értékesíthetik azokat.

Gilda Lazăr, a JTI Románia kommunikációs igazgatója a MEDIAFAX-nak elmondta: „Mi olyan termékeket gyártottunk és dobtunk piacra, amelyek után minden adót és illetéket kifizettünk, miután elhagyták az adóraktárt, a kereskedők pedig beszerezték és kifizették ezeket a termékeket”. „A pénzügyminisztérium kaszájába befolytak ezek az adók és illetékek, az Egészségügyi Minisztériumhoz a szenvedélyadó, az ifjúsági és sportminisztériumhoz a sportilleték, a Nemzeti Nyomdavállalathoz a pénz a zárjegyekre” – tette hozzá Gilda Lazăr.

Elmondása szerint több millió doboz cigaretta válik törvénytelenné május 20-ától egy megkésett törvény miatt, és nem azért, mert fogyasztásra nem lenne alkalmas.

 (Mediafax)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas