Szombat, 2018. december 15., 17.04

A “két kultúra” mítosz és a magyar írók

Toró professzor bemutatja a Hymnus román fordítását
Toró professzor bemutatja a Hymnus román fordítását
Temesvár – Kölcsey 1823. január 22-én született Hymnusa első sorainak román fordításával lepte meg a hallgatóságot Toró Tibor atomfizikus, az MTA külső tagja, aki a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott előadást a temesvári Magyar Házban. A keddi előadás bevezetőjében két Hymnus-fordítást is hallottunk: Gelu Păteanu költő-műfordítóét és Toró Tibor professzorét! “Ezek a fordítások nem kerültek be a magyar himnusz 21 fordítását tartalmazó, kis példányszámban kinyomtatott kötetbe” – mondta a professzor, aki kéziratban mutatta be a hallgatóságnak kuriózumnak számító fordításokat.

Toró professzor A két kultúra (realia et  humaniora) kapcsolata a XX. századi magyar írók műveiben című előadásában azt boncolgatta, hogy a XX. században mennyire tértek el egymástól a reál és a humán tudományok útjai. Toró az angol C. P. Snowból idézett, aki szerint “két kultúra” van, közöttük ma már akkora szakadék tátong, hogy művelőik már egyáltalán nem értenek egymás nyelvén. Szélsőséges példaként a posztmodern filozófusokat és szociológusokat emlegette, akik szaklapjukban leközölték A. Sokal tudományos dolgozatnak álcázott halandzsaszövegét…
“Három magyar író – Babits Mihály, József Attila és Ottlik Géza – műveiben nincs szakadék a “két kultúra” között” – hangsúlyozta Toró professzor. Babits Bolyai- szonettje igazolja, hogy a költő megértette a nagy matematikus felfedezésének lényegét. József Attilának komoly természettudományos műveltsége volt, transznegatívum elméletéről és az interstelláris kommunikációról Toró Tibor egy másik előadásából értesülhettünk. Ottlik Géza, az Iskola a határon szerzője pedig matematika-fizika szakon szerzett diplomát, kedvenc tanárai közé tartozott Fehér Lipót és Ortvay Rudolf (aki József Attilával is megszerettette a fizikát). Az előadás befejező részében levetítették Ottlik Géza A Valencia-rejtély c. hangjátéka alapján készült, Dömölky János rendezte filmet, amelyben a fő szerepeket Sinkó László, Mácsay Pál, Haumann Péter, Máté Gábor, Takács Katalin és Kulka János alakítják. Az emlékülést az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának Bánsági Munkacsoportja szervezte.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'