Szombat, 2018. október 20., 02.43

A KlimateLauchpad Európai Döntője

A ClimateLauchpad hazai döntőjének nyertes csapata
A ClimateLauchpad hazai döntőjének nyertes csapata

A fenntartható fejlődés mellett elkötelezett innovációs ötletek, a KlimateLauchpad hazai döntőjére augusztus 22-én került sor a Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara temesvári székházában. Az első három helyen végzett cleantech ötlet – Sweet Circular Refinery (I), Plantonica (II.) és a Bioshade (III.) – gazdái október 17–18-án Limassolban (Ciprus) képviselik Romániát a  KlimateLauchpad Európai Döntőjén.

A győztes csapat, amelynek vezetője Teodor Vintilă, egyetemi tanárokból és diákokból áll. „A Sweet Circular Refinery a növények és a cukrok finomítási folyamata, amelynek során a növények zöld energiatároló szerepet játszanak. A biofinomítás által ezt a tárolt napenergiát különféle biotermékké és biokémiai termékké alakítják át. Ezeket az energiahordozó termékeket a megújuló energiák és a bioüzemanyagok területén hasznosítják” – nyilatkozta Teodor Vintilă.

A Plantonica egy távolról monitorozható függőleges kert projektje, a Bioshade  pedig egy zöld fal és egy fényvédő rendszer ötvözete, amelynek célja a napsugárzás megszűrése.

A KlimateLauchpad klímainnovációs vetélkedő feladata az európai innovatív technológiák megvalósításnak elősegítése és a klímaváltozás káros hatásainak az enyhítése. Romániából 28 csapat vett részt a megmérettetésen, az európai döntőben a fenti három csapat képviseli az országot. A nemzetközi döntő első helyezettje 10 000, a második helyezett 5000, a harmadik helyezett 2500 eurót kap innovatív ötlete megvalósítására.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'