https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 16., 23.53

A laboratóriumok nem vállalják

 
2008. január 31., 04.00
Csütörtök
Arad – Tavaly december elején a Nyugati Jelen is megírta, hogy az országos egészségfelmérő program keretében plusz pénzkeretet különítettek el a cukorbetegek ingyenes vérvizsgálatára (analiza Hemoglobina glicolizată – Hb1 c). Az Arad Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral szerződéses viszonyban álló laboratóriumokban december 24-ig lehetett analízisre jelentkezni a szakorvos vagy a háziorvos javaslatára. Dr. Steluţa Grada ügyvezető igazgató elmondta: ennek a vérvizsgálatnak fontos szerepe van a cukorbetegek metabolikus (anyagcsere) egyensúlyának értékelésében, különös tekintettel az evés utáni glikémia (glukóz jelenléte a vérben) értékének meghatározásában. A normál érték 4-6 százalékos. A szakorvosok szerint jó, ha a cukorbetegnél ez az érték nem haladja meg a 7 százalékot. Ezt a fajta vérvizsgálatot ajánlatos 3 hónaponként elvégezni.

Tekintettel ezekre az elsősorban a beteg szempontjából igen fontos kritériumokra, az említett ingyenes vérvizsgálatra való jelentkezést három hónappal, 2008. március 31-ig meghosszabbították.
A baj csak az, tudtuk meg dr. Milivoi Stamoran gasztroenterológus főorvostól, hogy a laboratóriumok az egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződés ellenére sem lelkesednek e vérvizsga elvégzéséért. A laboratóriumok többsége eltanácsolja a hozzájuk fordulókat. Vagy azért, mert nem rendelkeznek a vérvizsgálat elvégzéséhez szükséges anyaggal, vagy azért, mert az egészségbiztosítási pénztártól nehezen kapják meg a pénzt. De mindenképpen a beteg jár rosszul!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'