JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 00.15
Nyílt kapuk a RATT-székházban, a közszállítás napján

A legérdekesebb a lóvontatta villamoskocsi

A villamos-múzeum néhány érdekes darabja
A villamos-múzeum néhány érdekes darabja

Június 10-én, a lóvontatta villamosjáratok elindításának 142. évfordulóján nyílt napot tartottak a temesvári Közszállítási Vállalat (RATT) székházában. 

A temesvári közszállítás napján az érdeklődők reggel 9 órától szabadon megtekinthették a székház udvarán létesített villamosmúzeumot, amelynek legérdekesebb „kiállítási tárgya” természetesen az 1869-ben készült, lóvontatta villamoskocsi. Itt látható még egy 1925-ben Temesváron készült villamos szerelvény, amely az 1980-as években közlekedett az 5-ös villamos vonalán, valamint két, szintén az 1920-as években készült intervenciós szerelvény. Az ősi villamoskocsik nagyrészt fából készültek és rendkívül kényelmesek, de utasszállító kapacitásuk messze elmarad a korszerű villamosokétól.

A villamos-múzeumot meglátogató temesváriak között szórólapot osztottak ki, amelyből a városi közszállítás történetéről is tájékozódhattak. 1969-ben indult a lóvontatta villamos a Gyárváros–Központ–Józsefváros–Pályaudvar vonalon, amely csúcsévében, 1898-ban már 850 000 személyt szállított. 1899-ben a lóvontatta villamost felváltotta az elektromos meghajtású villamos, amely másfél óráról 32 percre csökkentette a Gyárváros – Pályaudvar közötti utat. 1921-ben megjelentek Temesváron az első hazai gyártmányú villamoskocsik, 1941-ben a trolibuszok is, 1943-ban pedig bevezették az első autóbuszjáratokat, amelyek a külvárosok lakóit szállították be a városközpontba és a nagyállomáshoz.

A közszállítás napján erre az alkalomra kidíszített villamoskocsi közlekedett a 6-os vonalán, amellyel reggeltől estig bárki ingyen utazhatott. A villamoskocsira két fiatal grafitti-művész festette rá a villamos-történelem néhány fontos mozzanatát.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Dankó János / Vasárnap, 2011. június 12., 09.32 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Lóvontatta villamoskocsi?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'