Péntek, 2018. október 19., 01.54

A legnehezebb év elé néz az Aradi Polgármesteri Hivatal

A legnehezebb év elé néz az Aradi Polgármesteri Hivatal
A legnehezebb év elé néz az Aradi Polgármesteri Hivatal

Az egyik legnehezebb év elé néz a helyi közigazgatás, nyilatkozta kedden a sajtó előtt Gheorghe Falcă aradi polgármester. A város vezetője a december 12-i tanácsülés előtt szemléltette a 2018-as országos költségvetés-tervezetet, ezen belül azokat az összegeket, amiket a helyi önkormányzatok kapnának segítségül a kormánytól a bevételek és kiadások egyensúlyba hozására. A nyilvános, hivatalos lista tanulmányozásakor egyértelművé válik, hogy Aradot teljesen mellőzte a kormány, ez pedig veszélybe sodorja a helyi közigazgatás működését, állítja a polgármester.   

Bár a jövedelemadóból és az áfából Arad tekintélyes összegeket juttat az államkasszába, a kormány 2018-ban Aradot semmivel sem fogja támogatni a polgármesteri hivatal fenntartásában. Arad vélhetően 290 millió lejt fog termelni 2018-ban, melyből csupán 124 millió marad az Arad Municípiumi Polgármesteri Hivatal kasszájában. A polgármester szerint a kalkulációkból kiderül, a helyi büdzsé 16 millió euróval lesz szegényebb 2018-ban, ami azt jelenti, hogy több fontos beruházásról kell majd lemondania a városnak, ugyanakkor a folyamatban lévő projektekkel is csúszni fognak finanszírozás hiányában.  

A polgármester több olyan várost is felhozott példaként, melyek komoly előnyt élveznek majd jövőre a támogatásokat illetően. Medgidia például 19 millió lejes termeléssel közel 40 millió lejt fog kapni az államtól, Vajdahunyad majdnem annyit kap, mint amennyit termel és Temesvár is jobban áll Aradnál. Utóbbinak a 633 millió lejes bevételből 272 millió marad a kasszájában és még 64 milliót kap a kormánytól, hasonló helyzetben lesz Craiova is. 

A 107 települést bemutató táblázatban Arad a 65. helyen áll, azok között a helységek között, melyek 0 lejt kapnak jövőre a kormánytól. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'