Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. november 18., 10.55
Terepszemle Balta Tajcs Tündével, az Egyesület elnökével

A Magyar Közösségi Ház felújítására gyűjtenek

A Magyar Közösségi Ház felújítására gyűjtenek
A Magyar Közösségi Ház felújítására gyűjtenek

A lezárult XV. Pécskai Városnapok programjában külön standon szerepelt a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület is, amelynek az elnöke, Balta Tajcs Tünde egy terepszemle közben számolt be a programjaikról.

Amint elmondta, hagyományőrzőkként a standjukon csakis régik magyar, hagyományos eledeleket, illetve édességeket kínáltak a látogatóknak, akik a pénzbeli adományaikkal hozzájárulhattak a Magyar Közösségi Ház felújítási költségeihez. Tavaly augusztus végén ugyanis teljes mértékben kiegyenlítették az ingatlan ellenértékét, ezért a jövőben az épület felújítására gyűjtenek. Különböző hagyományőrző programokat, előadásokat szerveznek itthon, illetve az anyaországban is. Az önkéntesen felajánlott pénzt a közösségi ház felújítására fordítják. Ha szükséges, az asszonyok sütnek-főznek, főként palacsintákat sütnek, amelyeket házi lekvárral ízesítenek, de finom fánkot is sütni szoktak, babgulyást főznek, herőcét készítenek, minden alkalmat megragadnak, hogy a céljukhoz közelebb juthassanak. Pénteken, böjti nap lévén, túrós galuskát készítettek, amit ingyen osztogattak. Ezzel párhuzamosan Záhonyban, Kecskeméten, Battonyán, illetve Pécskán két alkalommal szerveztek jótékonysági estet. A műsorokon begyűlt önkéntes adományokat a közösségi ház javára fordítják. Ha egy kis támogatást is kapnak, idén szeretnék a ház tetőzetét felújítani. Ha az megtörténik, kezdődhetnek a belső felújítások, hogy lakhatóvá téve, otthonra találjanak benne nemcsak a helybeli magyarok, hanem a hagyományőrző programjaik is.

A közösségi ház javára történő gyűjtéshez lelkes emberekre is szükség van, akik felvállalják a rendszeres sütést-főzést: Barbu Tibor és felesége, Noémi; Jován Tímea; Bélli János és felesége, Ildikó; Hajas Gábor és felesége, Erzsébet; ifj. Lénárt István és felesége, Zsuzsanna; Kutasi Nándor és Beke-Kutasi Judit az Egyesület olyan oszlopos tagjai, akikre mindenkor számítani lehet.

Nagy terveik vannak, ugyanis a Magyar Közösségi Házban a nagyszülőktől az óvodáskorúakig minden korosztály számára programokat kívánnak szervezni. Az idősek bekapcsolása rendkívül fontos, hiszen tőlük kívánják megtanulni, újraéleszteni a pécskai régi, magyar hagyományokat, minden téren. A felújuló Magyar Közösségi Házban minden pécskai magyarnak helyet kívánnak biztosítani.

Mindehhez elsősorban a házat kívánják lakhatóvá tenni, de az ingatlanon később fel kívánják húzni a pécskai magyarok művelődési házát is egy nagyteremmel, ahol bármilyen program megszervezhetővé válik. Május 5-én szervezték meg Édesanyám, te jó asszonycímmel az V. Magyar Nótagálát, amely idén is telt ház mellett nagy sikert aratott. Erre nagyon büszkék, hogy nemzetünk egyik nagy kincsét, a magyar nótát nagy érdeklődés mellett Pécskán is éltetni tudják –mondta el Balta Tajcs Tünde, a Pécskai Magyar Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'