Hétfõ, 2018. december 17., 20.12

A magyar reformáció öt évszázada Déván

A magyar reformáció öt évszázada Déván
A magyar reformáció öt évszázada Déván

Jövő hét végéig tekinthető meg a dévai Dávid Ferenc Unitárius Szórvány- és Zarándokközpontban a Soli Deo Gloria –  a magyar reformáció 5 évszázada című kiállítás, melyet a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum bocsátott a kárpát-medencei magyarság rendelkezésére, megtekintés végett.

– Tavaly, a reformáció 500. évében a kiállítás anyaga neves kultúrintézményekben került bemutatásra. Idén azonban vándor jelleget öltve a Kárpát-medence számos kisebb közösségéhez is eljut, ismertetve a reformáció történelmi hátterét, nagyjait, európai és magyar vonatkozásait – számolt be Virág Ádám, a Petőfi Sándor program ösztöndíjasa, aki kijárta, hogy a kiállítás első kisközösségi állomása Déva legyen.

A 17 kiállítási pannót Szurovszky Katalin konzulasszony és Veress Csongor Balázs konzul hozta el Dévára, ahol részt is vettek az ünnepélyes megnyitón, az unitárius zarándokközpontban. Szurovszky Katalin elsősorban a reformáció történelmi hátterére, illetve társadalmi hozadékaira világított rá, melyekkel előmozdította az európai és a magyar kultúra fejlődését.

Az 500 évvel ezelőtti reformáció mai üzenetére hívta fel a figyelmet beszédében Koppándi Zoltán unitárius lelkipásztor, a rendezvény házigazdája. Hangsúlyozta: az utóbbi évben sokat hallunk a fél évezreddel ezelőtt történt eseményekről, de kérdés, hogy ma hogyan éljük meg a szabadságunkat, hogyan alakítjuk mai világunkat a régen kiharcolt eszmék fényében. A vallásszabadság idén ünnepelt 450. évfordulója kapcsán elmondta: az 1568-as tordai országgyűlésen olyan döntés született, mely elsőként biztosította Európában a vallási és lelkiismereti szabadságot. Erre nem csupán unitáriusként, de erdélyi magyarként mindannyian büszkék lehetünk.

A kiemelkedő erdélyi értékekre világított rá Winkler Gyula EP-képviselő is, aki a kiállításmegnyitó meghívottjaként köszöntötte a jelenlévőket és hangsúlyozta: hosszasan sorolhatók azon kulturális értékek, melyekkel Erdély hozzájárult Európa fejlődéséhez. Ez szintén olyan tény, amely büszkeséggel kell eltöltse az itt élőket és a meglévő értékek továbbadására, újak megteremtésére kötelez.

Az ünnepi köszöntőket követően a jelenlévők megtekinthették a zarándokközpontban kialakított templom falait szinte teljesen befedő kiállítást. A gondosan dokumentált, szépen kivitelezett pannókon vévig követhető a reformáció kezdete, Luther, Zwingli, Kálvin munkássága, a protestanizmus elterjedése Európában, a Magyar Királyság helyzete a középkor végén, a reformáció nemzetmegtartó ereje, a lelkiismereti és vallásszabadság törvénybe iktatásának pillanata, Erdély aranykora, a magyar protestantizmus nagyjainak élete, munkássága, a magyar nyomdák megjelenésének története, híres tanárok, diákok élete, a peregrináció jelentősége, illetve a protestantizmus alakulása a 18–19. századtól napjainkig. A tömör és információgazdag szövegeket képek illusztrálják, könnyen követhetővé téve az 500 év történelmi, társadalmi fejlődésének áttekintését.

A kiállítás egyéni és csoportos látogatók számára egyaránt nyitott, a tervek szerint február 26-ig tekinthető meg Déván.

– A Petőfi Sándor Program keretében tartott találkozók alkalmával ismerkedtem meg a szamosújvári Téka Alapítvány munkatársával, és a helybeli magyar tanintézmény képviselőjével. Pillanatnyilag egyeztetés alatt áll egy dévai látogatásuk, melynek során a Téglás Gábor Elméleti Líceummal kötnének majd szorosabb kapcsolatot. E látogatás alkalmat nyújtana arra is, hogy a kiállítás anyagát átszállítsuk Szamosújvárra, ahol a helyi iskola biztosítana teret a pannóknak. Terveink szerint erre február 26-án kerül sor. Addig azonban arra biztatok mindenkit, jöjjön el, tekintse meg a kiállítást Déván, hiszen magyarságunk történetének jelentős időszakát mutatja be – fogalmazott Virág Ádám Déván tevékenykedő Petőfi ösztöndíjas.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'