JelenHaz
Péntek, 2019. december 06., 05.37

A Maroson érkezik a sertéspestis?

A Maroson érkezik a sertéspestis?
A Maroson érkezik a sertéspestis?

Miközben az országban megállíthatatlanul terjed az afrikai sertéspestis, addig Aradon disznótetemet „szállít” a Maros. Augusztus 29-én, szerdán a délutáni órákban lakosok fotóztak egy vízen úszó disznótetemet Mikelakán az Európa park környékén, majd a Decebal hídnál.

„Az Állategészségügyi Igazgatóság értesítette egységünket, egy csapatunk azonnal kiszállt a Maros városon kívül eső részére, a Mărului utcából közelítve a folyóhoz, hogy a szóban forgó állat tetemét partra húzza” – nyilatkozta George Pleşca, a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője.

Az Arad Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) segítségül hívott egy tetem-megsemmisítésre specializálódott céget, melynek szakemberei a maximális biztonsági intézkedések mellett kiemelték a Marosból a disznót, hogy az ilyenkor szükséges vizsgálatok elvégzése miatt a DSVSA laboratóriumába szállítsák. A közel 130 kg-s házi disznón nem voltak nyílt sebek, nem látszott nyoma sérülésnek. Az állat partra húzása után a tűzoltók fertőtlenítették a helyszínt, valamint az akcióban használt eszközöket, felszereléseket.

„Jelen pillanatig Arad megyében közel ezer vaddisznót vizsgáltak meg, és a sertéspestisnek még csak a gyanúja sem merült fel, ez idáig sehonnan nem érkezett bejelentés” – mondta el az eset kapcsán megszólalt Viorel Agud, a DSVSA vezetője.

A Maroson „tutajozó” disznótetem viszont aggodalomra ad okot, főleg, ha kiderül, hogy fertőzött, ezért az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben gyanús esetet észlelnek, vagy tudomásuk van bármiről, ami az afrikai sertéspestissel kapcsolatos, azonnal hívják a következő telefonszámok egyikét: 0257-280-760, 0257-280-761, 0257-282-060.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'