JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.33

A medvék nemigen tudják, hány óra

 
 
2019. február 03., 18.34
Vasárnap

Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony napja volt, ezen a napon a katolikusok azt a napot ünneplik, amikor a kis Jézust bemutatták az egyháznak. Február másodikához számos népi hiedelem kötődik. Tájainkon ez a nap számít hagyományosan annak a napnak, amikor az állatok felébrednek téli álmukból, és árnyékuk alapján megjósolható a későbbi időjárás.

A hagyomány szerint ezen a napon a medve kibújik barlangjából, hogy megnézze az árnyékát. Ha tiszta, derült az idő, és a mackó találkozik az árnyékával, megijed tőle, és visszamegy aludni, mert tudja, hogy még sokáig fog tartani a tél. Ha azonban nem látja meg az árnyékát a borús időjárás miatt, megérzi, hogy a rossz idő nemsokára enyhülni fog és hamarosan vége a télnek.

A Marosvásárhelyi Állatkertben szombaton déltől tartottak időjóslás napot Ursulával és Cocóval, az állatkert két medvéjével. Az ott készült képek alapján úgy tűnik volt árnyéka a medvének, de hogy megijedt-e tőle, arról nincs tudomásunk. Így hát abban a bizonytalan helyzetben vagyunk, hogy nem tudjuk, milyen időre is számítsunk az elkövetkezőkben. (Transindex)

***

Időjósló állatokban a nagyvilágban sincs hiány: az Amerikai Egyesült Államok adott vidékén Phil, a vakondok jelzi több mint száz esztendeje, hogy vége lesz-e a télnek, vagy sem.

Az Államokat, illetve területének egy részét, mint köztudott, az elmúlt napokban, hetekben különösen súlyos hideg sújtotta, „létfontosságú” tehát, mint mond a „szakértő”.

A vakondok (közvetítői által) azt mondta: mivel nem látta meg az árnyékát február 2. napján, hamar jön a tavasz. Némely hívei komoly retorziókat (ha jól értettük: egyenesen halálbüntetést) helyeztek kilátásba azoknak a meteorológusoknak, akik mást mondanak.

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'