Szombat, 2018. október 20., 02.43
Búzaünnep a Falumúzeumban

A miniszter egymillió eurót ígért az aszálykárosultaknak

Petru Daea mezőgazdasági miniszter oklevelekkel honorálta a kiemelkedő termést elért mezőgazdászokat Fotó: C. Duma
Petru Daea mezőgazdasági miniszter oklevelekkel honorálta a kiemelkedő termést elért mezőgazdászokat Fotó: C. Duma

Az egykori Termés Napja mintájára Búzaünnepet szerveztek augusztus 26-án, szombaton a temesvári Falumúzeumban, amelynek díszvendége volt Petru Daea mezőgazdasági miniszter. A Búzaünnep alkalmából Petru Daea miniszter okleveleket adott át a rekord gabonatermést termést betakarított mezőgazdasági vállalkozóknak.

A miniszter az aszálykárosultakról sem feledkezett meg, akiknek tetemes támogatást ígért azzal a feltétellel, hogy október elsejéig a kárt szenvedett területek helyszíni felmérése is el legyen végezve. Ez esetben október 16-ától már át is vehetik a támogatást a károsultak.

„Felkértük az Európai Bizottságot, hogy az őszi munkálatokra nyújtott támogatások összege nagyobb legyen, és ezeket a támogatásokat időben ki is fizethessük. Az idén október 16-ától fizetjük ezeket a támogatásokat. Nem kicsi összegről van szó, hanem egymilliárd euróról, amellyel a következő időszakban a mezőgazdaságot támogatjuk, ezzel a segítséggel a gazdák elvégezhetik az őszi munkálatokat. Ezt az összeget a kormány bocsátja a gazdák rendelkezésére és utólag elszámoljuk az EU-val” – hangsúlyozta a miniszter.

Következett az oklevelek kiosztása, amelyekkel nemcsak a kiemelkedő gabonatermést elért vállalkozókat, hanem volt mezőgazdasági minisztereket is megtiszteltek a szervezők. Az ünnepség végén Petru Daea mezőgazdasági miniszter részt vett egy kötetlen találkozón, ahol a Temes megyei gazdák képviselői mellett helyi szociáldemokrata vezetők, köztük Călin Dobra Temes megyei elnök is részt vett.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'