JelenHaz
Csütörtök, 2019. november 21., 05.16

A nagy turistaelődre emlékeztek Óbébán

Dr. Téry Ödön szobránál koszorúztak a BKE képviselői
Dr. Téry Ödön szobránál koszorúztak a BKE képviselői

Téry Ödön óbébai mellszobránál koszorúztak a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség és a Bánsági Kárpát Egyesület tagjai július 2-án, szombaton, a neves előd születésének 160-ik évfordulója alkalmából. Dr. Téry Ödön orvos, a magyar turistamozgalom egyik megalapítója 1856július 4-én született a Temes megyei Óbébán.

Téry Ödön szülőfaluja minden évben turistatalálkozó színhelye, amelyet a nagy turistaelőd születésnapjához (július 4.) legközelebb eső hétvégére időzítenek a Csongrád, Temes és Arad megyei természetbarátok. Először 2002-ben helyeztek emlékeztető márványtáblát Óbébán a Csongrád megyei természetbarátok a helyi művelődési ház falára. Négy évvel később, a nagy előd születésének 150. évfordulóján avatták fel dr. Téry Ödön mellszobrát az óbébai római katolikus templom kertjében, nagyszabású ünnepség keretében. A 2002-ben felavatott márványtáblát ekkor a szobor talapzatán helyezték el. A román–magyar határ mindkét oldaláról, ki kerékpárral, ki autóval érkezik a megemlékezéssel egybekötött koszorúzási ünnepségre. A Bánsági Kárpát Egyesületet (BKE) idén az Illés Mihály alelnök vezette kicsiny csapat képviselte a jubileumi megemlékezésen és a koszorúzáson, miközben az egyesület „kemény magja” kenutúrán vett részt a Körösök magyarországi szakaszán.

Dr. Téry Ödön, a magyar turistamozgalom egyik alapítójának tevékenysége elsősorban a Tátra-hegységre terjedt ki, melynek kiváló ismerője volt. Az ő nevéhez fűződik a Tátra három csúcsának első megmászása, nevét a Téry-csúcs, a Téry-menedékház, valamint egy horhos és egy kuloár őrzi. Téry már 19 évesen tagja lett a Magyar Kárpát Egyesületnek, majd Thirring Gusztávval együtt társalapítója az 1891-ben megalakuló Magyar Turista Egyesületnek és még ugyanebben az évben megindítja a Turisták Lapját, mely képes folyóiratnak 21 éven át volt a szerkesztője. A Dobogókőn, az általa épített első menedékház, ma a magyar természetjárás múzeumának ad otthont.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'