JelenHaz
Kedd, 2019. december 10., 07.26
Konferencia Temesváron

A NATO-csúcs előszele

Egy hónappal a bukaresti NATO-csúcsot megelőzve kezdődött meg ma Temesváron a NATO Délkelet-Európában: újjáépítés és biztonság a Balkánon című nemzetközi konferencia.

A térség országainak politikusai, politológusai, egyetemi professzorai, valamint nyugat-európai biztonságpolitikai szakértők vitatják meg a NATO stabilizáló szerepét, a vele szemben támasztott elvárásokat, az ex-jugoszláv tagállamok függetlenedési folyamatát, és ennek a nemzetközi kapcsolatokra gyakorolt hatását.

Mint várható volt, a „legforróbb” téma Koszovó Szerbiától történő elszakadása volt, a legtöbb felszólaló ennek kapcsán fejtette ki véleményét, holott a szerbiai albán tartomány önállósodása nem központi kérdése a rendezvénynek. A román állam és a román politikai pártok – Koszovó függetlenségét el nem ismerő – álláspontját kifejtve Sorin Frunzăverde európai parlamenti képviselő, volt védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy véleményük fenntartásával egy időben nem szállnak vitába a más álláspontra helyezkedőkkel, mindössze azt hangoztatják, ami szerintük a jelenlegi román külpolitika elképzelése.

A témához hozzászóló Toró T. Tibor Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, az alsóház védelmi bizottságának tagja azon a véleményen volt, hogy nem az autonómia biztosítása váltja ki a konfliktusokat a Balkánon, hanem éppenséggel annak megvonása – lásd Koszovót. Egyébként – tette hozzá –, párhuzamot vonni a koszovói események és a romániai magyarság, vagy bármelyik más kisebbség önrendelkezési törekvései között, felelőtlenség. „Koszovó a ráirányította a figyelmet a problémára, amit higgadt fejjel lehet csak megoldani” – fogalmazott.

A bukaresti Politikai Tudományok Intézete és a brit Royal United Services Institute for Defence and Security Studies szervezésében zajló konferencia mai meghívottja Traian Băsescu román államfő, aki a program szerint saját álláspontját fejti ki a NATO balkáni szerepéről.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'