Hétfõ, 2018. október 22., 12.39
Kihirdették a ClimateLaunchPad verseny győzteseit

„A növény tárolja a leggazdaságosabban a napenergiát”

„A növény tárolja a leggazdaságosabban a napenergiát”
„A növény tárolja a leggazdaságosabban a napenergiát”
A ClimateLaunchPad start-up program romániai döntőjén, amelyre augusztus 22-én került sor Temesváron, a legjobb cleantech (zöldtechnológiák) üzleti ötletek versengtek. A Temes Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara szék-házában megtartott országos döntőn a fenntartható fejlődés mellett elkötelezett versenyzők csaptak össze, közülük a leg-jobb három csapat az európai döntőn képviselheti az országot.

A verseny kemény volt, a csapatok jól felkészítve érkeztek a megmérettetésre, az angol nyelvű prezentációk teljes mértékben megfeleltek a szigorú nemzetközi követelményeknek. A döntőbe került hat csapat közül (a hetedik visszalépett) a Temesvári Mezőgazdasági Egyetem vitte el a pálmát, Sweet Circular Rafinery – Édes Körfinomító című projektjével. „Rendkívül fontos a termék megfelelő bemutatása, talán még a termék minőségénél is fontosabb – nyilatkozta a sajtónak Teodor Vintilă, a Temesvári Mezőgazdasági Egyetem tanára. – A Kereskedelmi Kamara által megszervezett felkészítő és verseny többletértéket adott hozzá a mi innovatív termékünkhöz, amelyet a Mezőgazdasági Egyetem diákjai és tanárai valósítottak meg. A növények és a cukrok biológiai finomításának a folyamatáról van szó, abból kiindulva, hogy a növény a leginkább környezetkímélő akkumulátor, amely felhalmozza a napenergiát. A finomítással a napenergiát különféle energiahordozó termékekké alakítjuk át, amelyek különböző ágazatokban hasznosíthatók, mint pl. a megújuló energiák területén a bioüzemanyagok. A projektünk-
ben eredeti az, hogy visszafordítható és piacfüggő folyamatokról van szó, ha a piac egy adott terméket igényel, akkor a folyamat ráirányítható erre a piaci szektorra.”
A második helyen Voicu Stănese Plantonica című projektje, a harmadikon Răzvan Andrei Vasiu Bioshade című pályázata végzett. Mindhárom cleantech üzleti ötlet ott lesz Cipruson, a nemzetközi döntőben, ahol mintegy 100 innovatív ötlet mérkőzik meg egymással a 10 000 eurós fődíjért, illetve a második és harmadik helyezettnek járó 5000 eurós és 2500 eurós díjakért.
A ClimateLaunchPad 2017 Európa legnagyobb cleantech ötletversenye, amelyre 28 ország mintegy 1000 csapata nevezett be. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) klímainnovációs programja, a Climate-KIC a fő szervezője az ötletversenynek és a cél a klímaváltozás
következményeit enyhítő innovációs ötletek megvalósításának a támogatása.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'