Fresh Corner
Szerda, 2019. április 24., 19.39
Simonyifalvi napok

A példa értéke

Tőzmiske község önkormányzata, illetve a Simonyi Társaság az elmúlt szombaton és vasárnap ismét nagyszabású rendezvénysorozattal rukkolt ki a Simonyi napok alkalmával.

Szombaton délelőtt a helybeli futballpályán lovasbemutató és a fogathajtó verseny kezdődött; az akadályversenyen a győzelmet a sarkadi Kesztyűs Gábor, a hajtóversenyt a békésszentandrási Major Imre nyerte meg. A lovasbemutató elején, illetve a szünetekben betyárnak öltözött fiatalemberek ördöngös produkciókat adtak elő lovaikkal. A kultúrotthonban elköltött közös ebédet követően 16 órakor indult több mint 100 résztvevővel a táncosok színes, toborzó felvonulása a főutcán, ahonnan a helybeli zenekar kíséretében mindnyájan bevonultak az iskolaudvaron felállított szabadtéri színpadhoz. Az udvaron mindenféle vásárfiát, édességet, ételt, italt, sőt könyveket is kínáltak eladásra. Felfújt gumi játszószerek, csúszda állt a gyermekek rendelkezésére.

Az ünnepi műsort a tavalyelőtti szépségkirálynő, Tóth Csilla, valamint beugróként Szívós László konferálta. Az előadást a házigazda Leveles seprűs, bohókás tánca nyitotta meg. Utánuk a békéscsabai táncmester-pár, Gera Sára és Szarka Zsolt parádés kalotaszegi legényest és csárdást adott elő, tapsvihar közepette. A továbbiakban a békésszentandrási Vértesi Sport- és Táncegyüttes kezdő, illetve haladó csoportjai klasszikus, majd latin táncokat adtak elő nagy sikerrel. Az utánuk következett érmihályfalvi, 10 párt felvonultató Nyíló Akác néptánc együttesnek a fiúk verbunkos táncával induló, fergeteges iramúvá gyorsult, az egész színpadot betöltő szatmári tánca szenzációs sikert aratott. Őket a debreceni Kefőce, négytagú, citerás, furulyás ének együttese követte. Az érmihályfalviak egy szusszanásnyi szünet után újra felléptek. Parádés, pergő ritmusú mezőségi táncukkal rászolgáltak a tapsviharra. A Banat JA német néptánccsoportjának fellépése példa nélkülinek tekinthető Simonyifalván, nagy tapsot is kaptak. Utánuk a kisperegi asszonykórus Galga-menti népdalokat adott elő, majd a szomszéd, a tőzmiskei román gyermek, illetve ifjúsági néptánc együttesének tapsolt a nagyérdemű.

A nagyszalontai tánctanár, Fazekas Gyöngyi kisjenői tanítványainak a társasági, majd az akrobatikus elemekkel is gazdagított latin táncai a színes ruhában előadott argentin tangójuk percek alatt magukkal ragadták a közönséget. Utánuk a kisiratosi Aranykalász együttes Rimóczy karikázójának tapsolt a nagy számú közönség. A továbbiakban üvegekkel, botokkal cifrázva somogyi táncot adtak elő a Gyöngyvirággal kiegészülve. Az utánuk fellépett nagyiratosi Rozmaring együttes nemcsak a kecsesen előadott dunántúli táncuk miatt, hanem azért is tapsot érdemelt, mert a tűző napban, beöltözve, több mint 3 órát várakoztak a fellépésre. A simonyifalviak alaposan felkészültek a falunapra, mivel a Leveles mellett a Fazekas Gyöngyi által felkészített, diákokból, fiatalokból álló moderntánc-csoportjuk is bemutatott 3-4 igen tetszetős produkciót. A fazekasvarsándi Spicul, román néptánc csoport a tőle megszokott, Petre Răuţ által aprólékosan kidolgozott koreográfiával váltott ki nagy tetszést. A műsort a  házigazda Leveles zárta.

A műsort követően a színpadról Haász Tibor polgármester is üdvözölte az egybegyűlteket, köztük Almási Vince kisiratosi, Nagy Sándor nagyperegi, Vesa Ioan csermői polgármestereket, továbbá a falu szülöttjét, Mandek Ferenc volt megyei tanácsost. A fellépőknek, a betanítóiknak köszönetet mondott a színes produkciókért, amelyeket egy-egy emléklappal próbált maradandóvá tenni számukra. A jelen lévő Matekovits Mihály tanügyminisztériumi vezérigazgató közreműködésével minden fellépett együttes vezetőjének átnyújtották az emléklapokat. A sátrak alatt eltöltött vacsorát követően került sor a magyarországi Emeretta koncertjére, amely szabadtéri diszkóvá alakult, és eltartott késő éjszakáig.

Mementó az embertelenség ellen

Vasárnap, a katolikus templomban megtartott ökumenikus, kétnyelvű istentiszteleten magyarul ft. Hegedűs János plébános és Deák Bálint helybeli, németül Walter Sinn szemlaki evangélikus-lutheránus lelkész hirdetett igét. A feszület nyomában átvonultak a Simonyiak Emlékházának az udvarába, ahol a nyakuknál fekete szalaggal átkötött egy-egy fehér lepel borította 13 kopjafa, illetve a svéd gránitkőből készült közös emlékmű várt a leleplezésre. A leleplezésére az RMDSZ Arad megyei szervezetétől Tóth Csaba ügyvezető elnök és Búza Gábor jogi alelnök érkezett, de ott volt Dan Vasile Ungureanu szenátor, valamint Mandek Ferenc, akinek Búza Gáborral együtt oroszlánrésze volt az emlékmű megépítéséhez szükséges megyei tanácsi támogatás elnyeréséhez.

A szemlaki lelkész németül, ft. Hegedűs János magyarul elmondott fohászát az asszonykórus énekeivel festette alá.

Haász Tibor polgármester köszöntötte a megjelent hazai és külföldi vendégeket, köztük a debreceni Pro Patria Alapítvány elnökét, br. Emődy Dánielt, Jantyik Zsoltot, Derecske polgármesterét, Szolláth Tibort, a Hajdú-Bihar Megyei Képviselő Testület elnökét, a megjelent túlélőket és a hozzátartozókat. A Deportáltak Egyesületének nevében Contraş Magdolna románul elmondott beszédében felidézte a borzalmas emlékű 1945. január 14-ét és 15-ét, amikor az országból 75-80 ezer németet vagy német szimpatizánst deportáltak Oroszországba „málenkíj rabotra”, ahol igen jelentős részük embertelen körülmények között elpusztult, a többiek évekig szenvedtek a nemzetiségük miatt, egész életre testben, lélekben megnyomorítva tértek haza. Megköszönte a simonyifalviak példa értékű kezdeményezését, amiért létrehozták az ország második hasonló emlékművét.

A kényszermunkára hurcolt 59, közülük ott elhunyt 13 simonyifalvi emlékére a Balogh Csaba közreműködésével egy-egy kopjafát faragó Brittich Erzsébet képzőművész személyes indíttatású, lélekbemarkoló beszédben ismertette az elhurcoltatásuk, a kínlódásuk történetét. Dan Vasile Ungureanu is családi érintettség okán szólott a Bărăganba történt deportálásokról, elítélve az emberi méltóság elleni valamennyi merényletről. A műsorvezető Szívós László felszólítására nemzeti viseletbe öltözött fiatalok a neveket és születési, esetleg a halál évszámát viselő kopjafákhoz járultak, amelyek lábainál egy-egy nemzeti színű szalaggal övezett, jelképesen búzakalászt és fenyőágat tartalmazó koszorúcskát és mécsest helyeztek el, miközben a hozzátartozók leleplezték, sírva körbeállták a kopjafát. A külön csoportot alkotó 5 női, tulipános kopjafával kezdték, és a 8 férfinek emléket állító, szív díszítésűvel fejezték be. A helybeli deportáltak még életben lévő két túlélőjének, a 84éves Dragács Borbála és a 83 éves Cseh Anna közreműködésével leleplezték azt a svéd gránitból készült, középen szögesdróttal övezett, a tetején eltört, fekete gránitoszloptól megosztott emlékművet, amelyiken egy csoportban a 26 helybeli deportált nő, a nagyobbik részen a 33 férfi neve van bevésve. A továbbiakban a hivatalos intézmények, alapítványok is elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Miután az asszonykórus elénekelte a deportáltak krivojrogi énekét, a katolikus plébános megszentelte a kopjafákat, illetve a központi emlékművet.

Miután a vendégek és a vendéglátók együtt megebédeltek, a falunap a futballtornával, illetve a magyarországi Csavargó MC motoros bemutatójával folytatódott.

Az emlékmű Haász Tibor polgármesterrel az élen a tőzmiskei tanács, a Megyei Kulturális Központ, illetve számos helybeli cég és magánszemély anyagi támogatásával készült, a kőmunkát Szívós László és csapata, a parkosítást a felesége, Irén végezte. A svéd gránitot a békési vállalkozó, Minya Gábor megelőlegezte. A humánum nevében köszönet jár mindnyájuknak.

A Simonyifalvi napok idei rendezvénye vidám, illetve lélekbemarkolóan szomorú hangulatú kockákból tevődött össze, ami emberien egyedivé, valóban emlékezetessé is tette.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: nagycsaj... / Csütörtök, 2009. június 25., 23.24 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Kiscsaj... tudod, volt, aki nem erezte jol magat.. MPP stb... :P
Hozzászólt: vki / Péntek, 2009. május 29., 15.06 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

sztem nagyon jo volt a tavalyi falunap,biztos iden is jol fogunk szorakozni!!!!!
Hozzászólt: kiscsaj.... / Szombat, 2009. május 16., 00.36 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

azt az egyet nem ertem h ha mit kell annyit kommentalni????Szerintem mindenki jol erezte magat....akkor meg mi a problema???
Hozzászólt: "Z" / Csütörtök, 2009. január 15., 12.45 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

A legűgyesebek a Simonyifalvi "LEVELES"tánccsoport volt
Hozzászólt: simi / Péntek, 2008. augusztus 15., 21.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Mi van városi,szerinted most jo fej vagy?Mi bajod van vele,vagy inkább saját magaddal van, te még rikkancsnak se kellenél süt a szavaidbol a roszindulat.
Hozzászólt: városi / Péntek, 2008. augusztus 15., 19.51 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Beugróként konferált igazán szép volt tőlle , alkalmazni kellene annyi haszna lenne mint a rikkancsnak !
Hozzászólt: simi / Péntek, 2008. augusztus 08., 21.38 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Most hallottam szombaton buli lesz Gyulán,a Kárpátia jön le zenélni.Jó csapat.A youtube-n utánna tudtok nézni pl.Szél viszi messze,Csárdás,Székely himnusz,Kivándorlók dala,magarnak születtem,stb.Akit érdekel nézzen utánna,Székelyföldön is sokan szeretik őket,
Hozzászólt: hevesi / Péntek, 2008. augusztus 08., 19.35 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hevesinek megmondtak, hogy tunjon jel a szinrol.A lenyeg a bevetetel, zaba meg show....kultur mar nem kell mert destabilizal.
Hozzászólt: simi / Péntek, 2008. augusztus 08., 18.33 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Lump a keblem kivül van a lelkem, meg nem ugyan azon a helyem,külőmben mint irtam a stilus volt ugyan az,mint most esetedben is.:)
Hozzászólt: pacifista / Péntek, 2008. augusztus 08., 10.11 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tisztelt hozzá szólók! Az nem tünt fel senkinek ,még az ujságíró úrnak sem hogy a simonyi társaság elnöke dr. Hevesi József nem mondott beszédet mi több nem is volt a rendezők között? Vagy már nem is ő a társaság elnöke?Lehet hogy már nem is családi orvos?A megfélemlitések fenyegetések sorozata után elkezdődött a tisztogatás, megtorlás? Mennyire jogszerü ez?
Hozzászólt: gabika / Csütörtök, 2008. augusztus 07., 20.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

De végül is, miről szól a cikk ?
Hozzászólt: lump / Csütörtök, 2008. augusztus 07., 17.40 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ha no vagy simi, akkor a kebel stimmelt, eleg rendesen be is gerjedtel, talan megis az erzelmeidet kellene kibontakoztatnod, egy holgynek ugyanis inkabb orulnie kellene minden olyan felhivasnak, ami a lelki vilagara kivancsi.
Hozzászólt: simi / Csütörtök, 2008. augusztus 07., 13.21 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nő vagyok pacifista,de tőkéletesen igazad van nem ez kellene legyen a hozzászolások tárgya.De csak pontositottam,olyan stiusban ahogy a kérdés felém irányult,és ezzel le szeretném zárni.
Hozzászólt: pacifista / Csütörtök, 2008. augusztus 07., 11.32 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Fiuk azt hiszem hogy eltavolodtatok a targytol nem ez volt a tema .
Hozzászólt: lovasnak simitől / Kedd, 2008. augusztus 05., 22.45 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nem vagyok agressziv,te nem birod elviselni az őszinte,épitőnek szánt kritikát.Csak arra akartam felhivni a figyelmed,hogy bármikor amikor elolvasol valamit a saját érdeked,hogy ugy értelmezd ahogy le van írva,nem pedig ugy ahogy hallani szeretnéd.Egyébként olyan stiusban válaszoltam ahogy kérdezve lettem. simi
Hozzászólt: lovas / Kedd, 2008. augusztus 05., 22.34 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Lehet, hogy én hülyét csinálok magamból, de te agresszív vagy, ez egy kicsit súlyosabb. Egyébként a kérdésemre nem válaszoltál, de mostmár nem is fáradj, nem érdekel, majd "bővítem a tapasztalataimat" más forrásból.
Hozzászólt: lovasnak simitől / Kedd, 2008. augusztus 05., 22.08 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Olvasni azt lehet,hogy tudsz,lovas,de értelmezni azt már nem.egyáltalán, nem írtam olyat,hogy,,érzelmek fakadtak a keblemben''.ÉRZELEM GAZDAG ÉLMÉNYT írtam,ha kötekedni akarsz akkor CSAK OLYAN DOLOGGAL TEDD AMIT MEGÉRTESZ.Egyébként hülyét csinálsz magadból,még arra sem vagy képes,hogy egy egyszerü szöveget megérts,úgy ahogy az tényleg le van írva.
Hozzászólt: lovas / Kedd, 2008. augusztus 05., 18.34 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Írd már le Simi, hogy milyen érzelmek fakadtak a kebeledben. Érdekelne.
Hozzászólt: simi / Kedd, 2008. augusztus 05., 00.05 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ez volt a leg simonyisabb Simonyi nap.Az eső sem esett,és nagyon jó,hogy mostanra időzitették az emlékmú felszentelését.Így nem csak a pénzről szolt és a szoraozásról,ha bár azt sem lehet elhanyagolni.Köszönet azoknak akik ilyen szép (habár szomoru)de érzelem gazdag élménnyel,bővítették a tapasztalataimat.
Hozzászólt: Fnk / Hétfõ, 2008. augusztus 04., 23.50 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Több falunapon voltam már,de számomra ez volt a leg emlékezetesebb,nagyon ott volt a helyén sok minden.Szomoru,de mégis gyönyörü az a müvészien megalkotott emlékmú,látszik,hogy az alkotok bele adták az érzéseiket.Az elhurcoltak példája kellene,hogy ott legyen akkor amikor összefogás-összetartás ereje ugylátszik,hogy gyengül bennünk.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'