MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.09
Adventi ünnepi műsor Dettán

A polgármester lett a Galaj Daloskör „körösztapja”

A Margaréta Néptánccsoport szilágysági tánca
A Margaréta Néptánccsoport szilágysági tánca

A dettai RMDSZ 2017. december 9-én, szombaton szervezte meg hagyományos adventi ünnepi rendezvényét, Menjünk Betlehembe! címmel. A helyi Kulturális Központban sorra került műsoros ünnepség vendége volt Petru Roman dettai polgármester, valamint Bordány (Magyarország) és Csóka (Vajdaság, Szerbia) testvértelepülések népes küldöttségei, Balog Ferenc és Törtei János tanácsosok vezetésével.

A szervezők tartásos ünnepi műsorral kedveskedtek a dettai magyarságnak. A Reviczky Gyula Egyesület tagsága betlehemes játékot adott elő, majd a Margaréta Néptánccsoport moldvai magyar tánca aratott nagy tapsot. Ezután a „körösztölőre” készülődő dettai daloskör lépett közönség elé egy bukovinai magyar népdalcsokorral.

Következett az est fénypontja: Fazakas Csaba tiszteletes úr, a Reviczky Gyula Egyesület Daloskörének vezetője felkérte Petru Roman dettai polgármestert, hogy vállalja a keresztapaságot és ft. Lokodi Attila dettai plébánost, hogy keresztelje meg „Galaj” névre a „gyereket”, vagyis a Daloskört. A polgármester, miután köszöntötte az egybegyűlteket, a bordányi és a csókai vendégeket, szívesen vállalta a keresztapaságot, azzal a feltétellel, hogy a Galaj Daloskör valamennyi fellépésére meghívják, megadva a kellő tiszteletet a keresztapának. Lokodi Attila plébános tartotta „keresztvíz alá” a Daloskör tagjait, miután annak rendje-módja szerint kérdéseket tett fel a Daloskör szülőatyjának, Fazakas Csabának, valamint a kórus tagjainak, akik ünnepélyesen vállalták, hogy hűségesen szolgálni fogják a dettai magyar közösség ügyét, és megőrzik a magyarság kulturális értékeit. A Törtei János tanácsos vezette csókai küldöttség nem akármilyen ajándékkal érkezett a keresztelőre: a Szent Korona másolatával lepték meg a Reviczky Gyula Egyesület és a frissen megkeresztelt Galaj Daloskör tagjait!

Az ünnepi műsor a bordányi Borostyán Dalkör és a csókai II. Rákóczi Ferenc férfikar ünnepi műsorával folytatódott, akik karácsonyi dalokat és katonadalokat adtak elő, nagy elismerést aratva. A dettai Margaréta Néptánccsoport szilágysági táncot, a csoport táncoktatója, Telbisz Attila és felesége, Csilla kalotaszegi táncot, testvérével Telbisz Csabával pedig a Taps című virtuóz legénytáncot adták elő, hatalmas sikerrel. A csókai Piros Tulipán Egyesület vezetői karácsonyi ajándékcsomagokkal lepték meg a Margaréta Néptánccsoport tagjait. A színvonalas műsoros est befejező részében a dettai Galaj Daloskör karácsonyi összeállítását tapsolhatta meg a közönség, vezényelt Fazakas Csaba tiszteletes.

A Communitas Alapítvány támogatásával megvalósult adventi rendezvény a Bolgár Házban fehér asztal mellett, hangulatos nótázással folytatódott, a bordányi és a csókai vendégek részvételével, akik táncra is perdültek a kiadós ünnepi vacsora után.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'