JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 17.49
Diákavatással indult a tanév a Téglásban

A rád bízott drága kincset őrizd meg!

A rád bízott drága kincset őrizd meg!
A rád bízott drága kincset őrizd meg!

Húsz előkészítős kisdiák ünnepélyes avatásával indult tegnap a tanévnyitó a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban. A diákok körében egyre népszerűbbé váló iskolahimnusz eléneklését követően előbb az idei elsősök köszöntötték a tanévet és ifjabb társaikat, majd a második osztályosok ünnepélyesen átadták az iskola jelvényével ellátott nyakkendőt minden előkészítős diáknak. A kedves és megható momentumot Csatlós Erzsébet Zsófia, Lengyel Izabella és Széll Bíborka tanítónők vezették le.

A kisdiákokat, nagyobb társaikat, szülőket, pedagógusokat elsőként Kocsis Attila Levente iskolaigazgató üdvözölte, örömmel számolva be arról, hogy a tanítók, osztályfőnök, szülők, illetve a Vas megyeiek önzetlen támogatása nyomán idén is szép, tiszta, megújult osztálytermekben kezdődhet a tanulás. További örömre ad okot, hogy az általánosan jelentkező diáklétszám-csökkenés mellett a dévai magyar iskolaközpont az idei tanévet is 500 feletti diáklétszámmal indítja. Az iskolaigazgató felolvasta továbbá az oktatási miniszter üdvözlő szavait, majd mikrofonhoz kérte a meghívottakat.

Dr. Máté Márta megyei főtanfelügyelő-helyettes a magyar iskoláknak Brassóban megtartott tanévnyitó ünnepségének üzenetét tolmácsolta, mindenekelőtt arra bíztatva az iskolai közösségét, elsősorban a pedagógustársakat, hogy ebben a rohanó világban, apadó létszám mellett is vállalják bátran a hivatásukból fakadó kihívásokat, és igyekezzenek úgy átadni a temérdek információt, hogy az ne legyűrje a gyermekeket, hanem szárnyakat adjon nekik.

Széll Lőrincz, a Hunyad megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője két téglásbeli kisdiák édesapjaként reménytelten szólt a jelenlévőkhöz, azt kívánva, hogy idén legyen játék és öröm a tanulás.

Hasonlókra biztatott Palkó Cecilia, a dévai Szent Ferenc Alapítvány igazgatója is, arra intve a diákságot, hogy az iskolát ne tekintsék ketrecnek, hanem ismerjék fel benne azt a csodálatos helyet, ahol felfedezhetik a világot.

Balogh-Botár Károly Csaba igazgatóhelyettest jókora tapssal üdvözölték a diákok, mintegy jelezve, hogy idén is készen állnak az iskolai élet mindennapjait jellemző együttműködésre, még akkor is, ha ez néha a javukat szolgáló ráncbaszedéssel jár.

Az RMPSZ megyei elnöke, Csatlós-Zsófia Erzsébet idén is jó hírrel örvendeztette meg az előkészítősöket, akik számára az RMDSZ-el karöltve sikerült gazdag tanszercsomaggal kedveskedni, melyben ott lapultak az érdekesnek ígérkező munkafüzetek is. Az osztálytermekben amúgy nem csupán az előkészítősöket várta meglepetés. A tanító nénik gondoskodó szeretetének köszönhetően valamennyi kisiskolást apró meglepetés várta a padján.

Mielőtt azonban e kis ajándékok birtokába jutottak a diákok, közös imával zárták az ünnepséget. Koppándi Zoltán unitárius lelkész Pál apostol Timóteushoz írt leveléből idézve, tömören tolmácsolta a tanároknak, diákoknak, szülőknek egyaránt szóló üzenetet: A rád bízott drága kincset őrizd meg! Majd Rátoni Csaba református lelkipásztor szólt röviden az anyanyelven való tanulás áldásos lehetőségéről, megemlítve hogy 2018 januárjától magyar bölcsődébe várják majd a dévai közösség legapróbbjait. Az ünnepi áldást megelőzően, az iskola vezetői kihirdették: az idei dévai ökumenikus tanévnyitóra jövő vasárnap, szeptember 17-én, délután 16 órakor kerül sor a helyi unitárius templomban. A Szent Ferenc Alapítvány tanévnyitó ünnepsége pedig október 7-én lesz a dévai várban.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'