Hétfõ, 2018. december 17., 11.32

A Román Alpinizmus Gálája az első megmászások jegyében

Török Zsolt borral jutalmazza Alexandru Floricioiut, a hazai alpinizmus egyik elismert tekintélyét, aki a híres Kék Repedés nevű mászó utat kiszegezte
Török Zsolt borral jutalmazza Alexandru Floricioiut, a hazai alpinizmus egyik elismert tekintélyét, aki a híres Kék Repedés nevű mászó utat kiszegezte

Harmadik alkalommal tartották meg idén Buşteniban, Románia egyik legszebb hegyvidékén a Román Alpinizmus Gáláját március elején, melyet 2015-ben Török Zsolt aradi hegymászó kezdeményezett, szervezett és szervez azóta is.

„Úgy gondoltam, hogy szükség van arra, hogy a román hegymászásnak legyen egy méltó ünnepélye, amit eddig senki sem szervezett meg. 2015-ben megszerveztem az elsőt, ami nagyon jól sikerült. Úgy találtam ki, hogy minden évben legyen egy témája a találkozónak. Az első gála témája a román hegymászó csapatok az Alpok trilógiájában volt, a második a himalájai mászásokról szólt, míg az idei címe Oamenii premierelor, tehát azok voltak fókuszban, akik első megmászásokat hajtottak végre, legyen az román vagy éppen világpremier” – mesélte Zsolt a Nyugati Jelennek.

Ezeken a gálákon általában három generáció gyűl össze: a veteránok, a nagyon fiatalok, és a középosztály, akik most vannak a csúcson, és sorra hozzák az eredményeket.

„Ez egy elegáns, szép rendezvény szokott lenni, ahol beszédet tartanak idős, fiatal hegymászók, vetítések vannak. Az idei rendezvényen – közel 300 résztvevő volt – bemutattuk a Cerro Torre első román megmászása című filmet, ami most készült rólunk, legutóbbi mászásunkról” – mondja az aradi alpinista, akinek legfrissebb eredménye az idén januárban megmászott andokbeli 3128 méteres Cerro Torre-csúcs (társa az expedícióban Vlad Căpuşan kolozsvári alpinista volt – szerk. megj.), ezzel premiert írva a román hegymászás történetében.

A film, amiről Zsolt beszél, erről a mászásról szól, körülbelül 35 perces humoros, dinamikus kisfilm, mely megmutatja a mászás nehézségeit.

„Idén is különböző kategóriákban osztottunk ki díjakat, például az egész karriere és a Romániában létrehozott első megmászásokért, vagy világpremier mászásért, vagy az első román megmászásért kapott díjat. Idén a România Pitorească nevű román színvonalas folyóirat megkapta a hiteles tudósításokért járó díjat” – tájékoztatott Török Zsolt.

A Román Alpinizmus Gálájának következő, 2019-es témája valószínűleg a következő generáció (Următoarea generaţie) lesz.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'