JelenHaz
Kedd, 2019. július 16., 07.56
Városnapokat értékeltünk üzleti szempontból

A Souvenir Arad ajándék- és kézműves bolt érdekességei

Berki Erzsébet maga készíti az egyre népszerűbb rongybabákat
Berki Erzsébet maga készíti az egyre népszerűbb rongybabákat

A Souvenir Arad ajándék- és kézműves bolt tulajdonosaival, Berki Erzsébettel és férjével, Fláviusszal a legutóbbi Aradi Városnapok eseményeit értékeljük. A rendezvényen ugyanis a kézműveseket és a kisvállalkozókat a mikelakai Orizont környékére, illetve a Maros-parti új híd környékére költöztették.

Kérdésünkre, hogy jó ötlet volt-e az újítás? A férj, Fláviusz kifejtette: két szempont szerint sem volt jó ötlet. Egyrészt azért, mert külvárosba vitték, ahol általában csak a helyben lakók érdeklődésére lehetett számítani, másrészt a turisták szempontjából sem volt jó, mivel azok inkább a belvárost tekintik meg. Éppen ezért itt szoktak aradi jellegű ajándékokat, szuveníreket is vásárolni. A hangulatra nem lehet panaszkodni, de mivel ott friss ültetésű fák vannak, a tűző napon árnyákba sem lehetett húzódni, csupán a sátrak és a házikók árnyékára számíthattak. Másik hiányossága az volt, hogy nem reklámozták az árusok jelenlétét – kapcsolódik be Erzsébet –, ezért akik eljöttek, azok nem vásárolni, hanem szórakozni óhajtottak.

Megérte-e benevezni? Ha beleszámolnák a maguk munkáját, fáradságát, bizonyára rájönnének, hogy nem érte meg, de egy ilyen alkalmon, ha nem csurran, csöppen, ezért ráfogják, hogy megérte – folytatja Fláviusz.

Mellettük egy vállalkozó bőrtáskákat árult, de egyetlen darabot sem adott el, csupán valami apróságok értékesítéséből származott valamicske bevétele, de a képzőművészek is panaszkodtak – veszi át a szót újra Erzsébet.

A Lucian Blaga utcabeli Souvenir Arad nevű boltjuk egy része műhelynek van elkülönítve, ahol Erzsébet babákat gyárt, amelyekről elmondta: ezek textíliából készült, azaz rongybabák, minden gyermek-korosztály számára. Megpróbál minden típusból a legjobb minőséget előállítani. Nemcsak a babatestet, hanem a ruháikat is maga varrja. 5-6 éve foglalkozik a készítésükkel, eleinte nehezen ment az értékesítés, mert a rongybabák ismeretlenek voltak, manapság már olyan kliensei is vannak, akik minden vásáron megkeresik.

Amikor a boltot megnyitották, hiánypótló szándékkal tették, ugyanis Aradon hiánycikknek számítottak a helyi jellegű dísztárgyak, emlékek, amelyeket az ide látogatók haza vihetnének – kapcsolódik be újra Fláviusz. Éppen ezért náluk túlnyomórészt aradi jellegű dolgok találhatók, a Szabadság-szoborral kapcsolatos vagy más aradi épületeket ábrázoló prospektusok vagy dísztárgyak. Olyan vásárlójuk is volt, aki furcsállta, amiért a várossal kapcsolatban ilyen sok emléket készítettek. Szerinte az ittenihez hasonló emléktárgy-kínálat csupán a világvárosokkal kapcsolatban indokolt. Eleinte a Facebookon próbálták magukat népszerűsíteni, de az utóbbi időben úgy érzik, a vásárlók is népszerűsítik a termékeiket. Érdekes tapasztalataik vannak a Szabadság-szoborral kapcsolatos emléktárgyaikról, ugyanis azokat a románok nem igazán vásárolják, mert a magyarok szobrának tekintik, noha az minden aradié. Érdekes, hogy a magyarországi turisták se tolongnak a Szabadság-szoborral kapcsolatos tárgyakért, azokat leginkább az aradiak és az innen elszármazottak vásárolják, ajándékozás céljából. Talán azért tapasztalható a szoborral kapcsolatos fásultság, mert sokan nem ismerik a történetét.

A jelzett emléktárgyakon kívül itt is forgalmazzák a Nyugati Jelent, illetve átvették a Tulipán Könyvesbolt könyv- és folyóirat részlegét, ezért más könyvek mellett az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban kiadottakat is árusítják.

Az eddig említettek mellett sok más kézműves termék is megtalálható: kézműves bizsuk, dekorációk, falidíszek, hímzett medálok, makettek, lámpák, párnák és babzsákok. Utóbbiak ülőalkalmatosságok, amelyeket a fiatalok igen kedvelnek – mondta el érdeklődésünkre Berki Erzsébet és férje, Fláviusz.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'