MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 11.08

A szépség, jóság mindenkié

A szerző a bukaresti könyvbemutatón, egy kínai újságíróval
A szerző a bukaresti könyvbemutatón, egy kínai újságíróval

Nagyon különleges könyvet lapozgatok, román eredeti és magyar (fordított) változatában. Borítója fehér (köztudottan a tisztaság színe), rajta egy ideálisan szép ifjú nő portréja, piros virággal a hajában.

A könyv címe pedig A szeretet kongresszusa, szerzője egy 41 éves aradi rendőrtiszt, Sebastian Burnaz, aki a múlt szombaton Bukarestben, a Gaudeamus könyvvásáron mutatta be kötetét.

Hogy mitől olyan nagyon különleges?

Nem mindennapi, hogy egy rendőr írjon a szakmai körén túleső témában. De ez még hagyján: a szerző filozófus-gondolkodóként szerelemről, fájdalomról, vágyódásról, bölcsességről, gyógyulásról, megbocsátásról, háláról és megbecsülésről, szenvedésekről, azok gyógyírjáról és hasonlókról a kötet 71 fejezetében. Emberi érzésekről, amelyek vallástól, fajtól, kultúrától, civilizációtól függetlenek.

Ami azonban egészen rendkívüli, hogy a könyvet egyszerre 14 (tizennégy!) – a román eredetin kívül angol, francia, olasz, spanyol, német, portugál, orosz, kínai, japán, koreai, hindi és török, valamint magyar nyelven – bocsátotta a nyilvánosság elé. Egy világhírű, anyagilag jól eleresztett író talán megrendezhetne egy ilyen, neves logisztikai szakembernek is díszére váló eseményt – no de egy mindmáig, irodalmi körökben, ismeretlen aradi rendőr?

Sebastian Burnaz megcsinálta (több mint három év intenzív munkájával, mondta e sorok írójának), és – saját költségén! Hogy a befektetett több mint 15 ezer eurója megtérül-e valaha, az a jövő zenéje. Maga évekkel ezelőtt, amikor olyan hangulatban volt, leírta gondolatait, aztán az egész könyvvé állt össze, amelyben azt akarta kifejezni: a szépség, jóság, az emberek egymás iránti bizalma, testvérisége nemcsak egy vallásé, kultúráé, hanem az egész emberiségé.

Legyen neki igaza!

Jelenleg Aradon is kapható a kötet román, magyar, olasz és koreai (!) nyelven, de igény szerint, rendelésre a további tíz nyelven is bármikor kinyomtatható és elérhető.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'