Péntek, 2018. október 19., 01.24
Több mint ötszáz sürgősségi eset

A szívbetegeket megviselte az enyhe karácsonyi idő

A szívbetegeket megviselte az enyhe karácsonyi idő
A szívbetegeket megviselte az enyhe karácsonyi idő

Mozgalmas volt a december 23–26. közötti minivakáció az Arad Megyei Kórház sürgősségi betegellátó osztályán (UPU), a négy nap alatt összesen 564 esetet láttak el, ebből 445 felnőtt, 119 gyermek volt – tudtuk meg dr. Monica Puticiutól, az UPU vezető főorvosától, aki elmondta, hogy az előző évekhez viszonyítva nem nagy ez az arány, nagyjából ennyien szoktak sürgősségi ellátásra szorulni karácsony táján.

A főorvos szerint az esetek nagy részében szívbántalmakkal és különböző törésekkel érkeztek a betegek. Nyolc felnőtt és két tinédzser (17 évesek) alkoholmérgezéssel került az osztályra, a gyermekeket leginkább a légúti panaszok okozta tünetek miatt vitték a sürgősségire.

Kilenc felnőtt közúti és vasúti balesetben sérült meg, egy 32 éves férfit a vonat ütött el Mikelakán, a Maranata közelében, miközben átkelt a vasúti síneken. A férfi mondhatni könnyen megúszta a balesetet, hasi-mellkasi zúzódásokat és kartörést szenvedett.

A felnőttek esetében előfordult még szívinfarktus, légúti bántalmak, tíz esetben különböző agressziókban sérült sebeket kellett ellátni, 28 esetben törés/ficam miatt kerültek az UPU-hoz.

A gyermekeknél a légúti megbetegedések után az emésztési problémák miatt szorultak sürgősségi ellátásra, két esetben viszont közúti baleset áldozataként látták el a gyermekeket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'