Szombat, 2018. október 20., 12.34

A szociáldemokrata Georg Hromadkára emlékeztek

A szociáldemokrata Georg Hromadkára emlékeztek
A szociáldemokrata Georg Hromadkára emlékeztek

Resicabányán a Romániai Német Demokrata Fórum (RNDF) szervezésében az Alexander Tietz Német Könyvtár nagytermében nagy érdeklődés mellett emlékeztek meg Resicabánya jeles szociáldemokrata harcosáról halálának 25. évfordulója alkalmából.

A régi Resicabánya – amíg kommunista puccsal be nem olvasztották a Román Munkás Pártba s így el nem némították őket – szociáldemokrata beállítottságú munkásváros volt – tudtuk meg az elhangzott előadásokból és hozzászólásokból egyaránt.

Erwin Josef Ţigla könyvtáros, az RNDF megyei elnöke rövid Hromadka életrajzának ismertetése után Igor Markowszky – mint Hromadka egykori harcostársa – , majd Gheorghe Sârbu  megyei könyvtárigazgató emlékezett a három ízben is elítélt, összesen 12 év politikai börtönt szenvedett szerkesztőre, újságíróra, közíróra és szakszervezeti vezetőre.

Az előadásokból megtudtuk, hogy a szociáldemokrácia resicabányai, illetve megyei központja a máig ki nem derített titokzatos körülmények között leégett Munkásotthon volt, ahol a párt tagsága – többnyire németek – szervezkedett s ténykedett.

Dr. Dana Bălănescu muzaológus – mivel apja is szocdemes volt – gyermekkori emlékeiből idézett föl pillanatképeket.

A rendezvényhez hozzátartozott az egyperces kegyeletteljes csendes főhajtás éppúgy, mint a résztvevők számára készített szendvicses szeretetvendégség.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'