Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. október 23., 18.15
Új tematikus ösvény a Hátszegi Geoparkban

A természet zenéje

A természetnek megvan a saját muzsikája, amelyet minden alkalommal meghallhatunk, ha sikerül elcsendesednünk és időt szakítanunk erre – hangsúlyozzák a felsőszálláspataki Sălăşana kulturális egyesület tagjai, akik a község területén építették ki a Természet zenéje nevet viselő tematikus ösvényt. Az ösvény része lesz a Hátszegi Geoparkot átszelő Víz és kő útjának.

A természet nyújtotta adottságok mellett az ösvény három olyan emberi alkotást is érint, melyek az évszázadok során harmonikusan épültek be a környezetbe. Megtekinthető egy régi vízimalom, egy mész­égető kemence, illetve a szapuláshoz (folyóvízi mosáshoz) használatos felszerelés. – Az említett létesítményeket, eszközöket a Geopark önkéntesei mentették meg, szedték rendbe egy öt évvel ezelőtti tábor alkalmával, amikor igyekeztek feltárni, konzerválni Peştera falu mindennapi életének tárgyi hagyatékát. A vízimalom, a mészégető és a folyóvízi „mosoda” olyan technikai találmányok voltak, melyek nem károsították a környezetet. „Muzsikájuk” is harmonikusan épült be a természet zenéjébe, ezért ezek is részesei lettek a tematikus ösvénynek. Ezen túl azonban a látogatók meghallgathatják a patakok csobogását, a vízesések, erdők, rétek zenéjét – tájékoztatott Adina Popa, a Hátszegi Geopark szóvivője.
A tematikus ösvényt július utolsó napjaiban járták be első ízben a látogatók, a Geoparkban zajló Dinoszaurusz-fesztivál keretében. Augusztustól az UNESCO- védnökség alatt álló Geopark új látványosságaként várja a látogatókat, a Hátszegi-medencében fekvő Peştera falu területén.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'