JelenHaz
Hétfõ, 2019. november 18., 15.57
Nőtalálkozó Déván

A testi-lelki egészségről

A testi-lelki egészségről
A testi-lelki egészségről

A testi-lelki egészség megőrzése volt a témája a dévai református egyházközség szervezte női találkozónak, melyen Koppándi Júlia unitárius lelkész és Mitranovici Melinda szülész-nőgyógyász osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Rátoni Tímea lelkészfeleség a találkozó házigazdájaként köszöntötte az egybegyűlteket, Istenre, a vele való élő kapcsolat tápláló és megtartó erejére irányítva a figyelmet. – Ahogy a testünk lélegzik, ugyanúgy a lelkünknek is szüksége van a lélegzetvételre, ami nem más, mint az Isten szava. Fontos, hogy így böjti időben fokozottan figyeljünk testünkre és lelkünkre. Takarítsunk – merjünk odamenni a forráshoz és merítkezni az Isten igéjéből.

Lelki egészségünk gondozására adott útmutatót Koppándi Júlia unitárius lelkész, aki három bibliai asszony története révén állított jelző táblákat, lelki megújulásunk útján. A kétfillérnyi vagyonát felajánló özvegyasszony története kapcsán elmondta, fontos, hogy tudjunk hátrább lépni, elszakadni társadalmi pozíciónktól, anyagi helyzetünktől, a sor végére állni, háttérbe, ahonnan messzebb lehet látni, mert nem a szem néz, hanem a lélek. Mária és Márta jól ismert történetével az igazi jelenlétre buzdított a lelkészasszony. A pillanat teljes átélésére. Majd a kánaáni asszony történetével világított rá, mennyire fontos, hogy őszintén szembenézzünk magunkkal, hogy keressük azok társaságát, akik segítenek ebben és mi magunk is tartsunk tiszta tükröt társaink elé.

A találkozó meghívottja volt Mitranovici Melinda szülész-nőgyógyász szakorvos is, aki a nők testi egészségének megőrzéséhez adott szakmai tanácsot. Tekintettel a jelenlévők életkorára, a változókor tüneteiről beszélt, illetve arról, mikor jelzi a szervezet, hogy gond van és orvoshoz kell fordulni. – A nők életében a menopauza beállta valóban nagy változást hoz. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni a szervezet apró jelzéseire is, amelyek később súlyos tünetegyüttesekké fajulhatnak – mondta a doktornő. Első riasztó jelként említette a változókor után előforduló vérzést, ami gyakran rosszindulatúő daganat jele lehet. Orvoshoz való fordulásra biztatta a nőket a húgyhólyag süllyedése esetén is, amely akaratlan vizeletvesztéssel és gyakori alhasi gyulladással jár. Ilyenkor veszélybe kerülhet a vese is, ezért fontos időben kezelni a tüneteket, tornával, gyógyszerrel, súlyosabb esetben műtéttel is. Úgyszintén oda kell figyelni a hőhullámokat kísérő szívritmuszavarokra, amelyek hosszú távon súlyosan károsítják a keringési rendszert. A doktornő hangsúlyozta: testi-lelki téren egyaránt fontos szakember segítségét kérni már az első, jelentéktelenebb tünetek idején, hiszen ilyenkor drasztikusabb beavatkozás nélkül és nagyobb sikerrel kezelhető a probléma. 

A rövid előadást követően alkalom nyílt a kötetlen beszélgetésre, tanácsadásra, majd a jelenlévők spontán módon megfogalmazott imával, szeretetvendégséggel zárták az együttlétet.  Kun-Gazda Kinga dévai nőszervezeti elnök apró figyelmességgel lepte meg az előadókat és jelenlévőket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'