MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 04.07
Pusztakeresztúri Hagyományőrző és Kolbászgyúró Fesztivál

A végváriak kolbásza sikerült a legjobban

A kolbászkészítő verseny győztesek, a Végvári Gazdakör csapata
A kolbászkészítő verseny győztesek, a Végvári Gazdakör csapata

Nagy sürgéssel-forgással, nyüzsgéssel telt meg 2017. november 18-án, szombaton 10 órától a Pusztakeresztúri Kultúrotthon a hagyományőrző és kolbászgyúró fesztiválon. A rendezvény keretében napközben kolbászkészítő versenyre, gyermekfoglalkozásra, hagyományőrző csapatok fellépésére és zenés mulatságra került sor.

 

Megmozdult a magyar élet Temes megye nyugati szegletében, a magyarrománszerb hármashatár közelében található Árpád-kori településen ezen a napon. A fesztivál megrendezése a helyi magyar közösségtől a készülődés fázisában előzetes egyeztetéseket, majd komoly összefogást igényelt, s egy hagyományos disznóvágást is magában foglalt. A belefektetett munka végül meghozta gyümölcsét, egy rendkívüli, élettel teli, példaértékű rendezvényt tudhatnak magukénak a pusztakeresztúriak.

 

Szombaton délelőtt nyolc Temes megyei csapat részvételével tartották meg a kolbászkészítő versenyt, amelyen első helyezést a Végvárról érkezett gazdakör csapata ért el. A zsűri döntése alapján a pusztakeresztúriak a második helyen, a harmadikon pedig az óbébai kolbászgyúrók végeztek. A délután folyamán a hagyományőrző néptánccsoportok színpadra lépését igen nagy érdeklődés kísérte. Elsőként a nagyszentmiklósi Kék Ibolya Néptánccsoport gyermektáncosai jártak rábaközi táncokat, majd Óbesenyőről a bolgár hagyományőrző csoport mutatta be műsorát. A remek kolbászok kóstolgatására is lehetőség nyílott az eredményhirdetést követően, majd jó hangulatú zenés mulatsággal, baráti beszélgetésekkel zárult a pusztakeresztúri gasztrokulturális fesztivál, amelyre még az anyaországból, a Békés megyei Gádorosról, illetve a Vajdaságból, Zentáról is érkeztek vendégek.

A gasztronómiai hagyományainkat, értékeinket hangsúlyozó program a Temesvári Szórvány Alapítvány kezdeményezéséből és a Temes Megyei Tanács pénzügyi támogatásának köszönhetően, valamint a Pusztakeresztúri Gazdakör áldozatos munkájával valósulhatott meg.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'