Csütörtök, 2018. július 19., 01.16

A világosi vár árnyékában

A világosi vár árnyékában
A világosi vár árnyékában

Az  alkalom úgy hozta, hogy idén szepember 30-án került sor a XVIII.  világosi fegyverletétel alkalmából szervezett emléktúrára. Amiben reggel  csak reménykedtünk, az hamarosan valóra vált: hamisítatlan indián nyár – zavartalan napsütés, 20 Celsius-fok körüli kellemes hőmérséklet – azaz kimondottan kiránduló idő kísérte egész nap  az utunkat.

A Papp Attila vezette autóbusz hamar megtelt a Csiky Gergely Főgimnázium, az Aurel Vlaicu Általános Iskola és a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola VI. osztályos tanulóival.

Tíz órakor érkeztünk a csigérszőlősi malomhoz. Az idegenvezető szerepét ezúttal  Erdélyi István vállalta magára. Mesélt a hely történetéről, a magyar forradalmi hadseregről, a világosi Bohus-kastélyban folytatott  fegyverletételi tárgyalásokról, az abban résztvevő személyekről. A kastélyt övező park évszázados fáinak árnyékában uzsonnáztunk. A szusszanásnyi szünetet kvetően a három „főkapitány” (tanár) Fekete Karolina ( Csiky Gergely), Budacsek Terézia ( Aurel Vlaicu), Hadnagy Dénes (P. Godó Mihály) vezetésével a gyerekek megrohamozták a világosi vár romjait. Égnek meredő falai hajdan nagy idők tanui voltak. Fent csodálatos volt a kilátás. Magasan szálló repülők fehér csíkokkal barázdálták a szikrázóan kék eget. A zöldellő hegyek felett,  mint színes pillangók, sárkányrepülők keringtek. A környező falvakon túl egész Aradig el lehetett látni.  A várból visszaérkezőket  a hegy lábánál eredő forrás közelében lévő tisztáson a Khell Levente, Erdélyi István, Homolka Ervin által rakott tűz várta. Következhetett az elmaradhatatlan szalonnasütés. Majd indulás a buszhoz.

Aradig mindenki megtanulta a Kossuth-nótát és a Nemzeti dalt. A 8 órás kirándulás után fáradtan, de vidáman és jókedvűen, lélekben múltunkkal feltöltődve érkeztünk haza.

 

leer tudósítása

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'