Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 16.24

Abbahagyta az éhségsztrájkot a világosi tanárnő

Jobb belátásra tért Carmen Meleag, a világosi iskola tanára, és abbahagyta a hétfőn reggel megkezdett éhségsztrájkját. A tanfelügyelőséghez küldött nyilatkozatában azt írta, hogy a Pellegrini Miklós főtanfelügyelő-helyettessel folytatott beszélgetés nyomán döntött így. „Nem mondtam semmilyen varázsszót, nem ígértem neki semmit, csupán azt tanácsoltam, hogy ne tegye tönkre az egészségét, mert ezzel úgysem fog semmit elérni. Ha megrövidítve érzi magát, forduljon inkább a bírósághoz, perelje be az iskolát, vagy a polgármesteri hivatalt” – mondta érdeklődésünkre Pellegrini.

A világosi pedagógus azért kezdett éhségsztrájkba, mert a fizetése kevesebb volt, mint az ugyanolyan besorolású pedagóguskollégáké, és úgy érezte, hogy diszkriminálják. A különbség abból adódott, hogy az egyik szakszervezet, az Aradi Demokratikus Tanügyi Szakszervezet bírósági úton elérte, hogy tagjainak újraszámolják a bérét, és ezáltal nagyobb az alapfizetésük, mint azoknak, akik a Szabad Tanügyi Szakszervezet tagjai. Carmen Meleag utóbbihoz tartozik, és mint mondta, kényszerítve érzi magát, hogy átiratkozzon a másikba, ha azt akarja, hogy nagyobb legyen a fizetése.

Pellegrini Miklós szerint jobb lenne egy erős szakszervezet a megyében, mint két kisebb. „Az egyik gyorsabban, határozottabban mozgott. A bírósági ítéletet egyes polgármesterek kiterjesztették minden tanügyi alkalmazottra, de a világosai elöljáró nem. Őt is megértem, mert a számvevőszék előtt neki kell felelnie. Sajnos így adódik ez a kettősség a fizetésekben” – magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes.

Érdekesség, hogy a Demokratikus Tanügyi Szakszervezet országosan a Szabad Tanügyi Szakszervezet társult tagja, az általa kiharcolt jogok mégsem érvényesek – vagy nem tekintik annak – arra a szervezetre, amelyikhez tartozik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'