Péntek, 2018. október 19., 01.01

AIDS-prevenció: biztonságos szexuális élet

AIDS-prevenció: biztonságos szexuális élet
AIDS-prevenció: biztonságos szexuális élet

A HIV fertőzés és annak következtében fellépő AIDS-betegség még mindig a legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzés, tekintet nélkül korra, nemre, faji vagy nemzeti hovatartozásra, szociális vagy családi állapotra, veszélyeztetve így minden korosztályt.

1988 óta december elsején tartják az AIDS elleni küzdelem világnapját, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére.

A 2017-es globális esemény mottója: Kezeket fel a HIV-fertőzés megelőzéséért!, a kampányhoz az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) is csatlakozik, és november 28.–december 8. között a középiskolákban felvilágosító tevékenységeket szerveznek.

Statisztikák szerint a fertőzöttek száma és a halálozások aránya folyamatosan nő, a HIV-fertőzöttek száma évente mintegy 10 százalékkal növekszik. A fertőzöttek csaknem 95%-a a fejlődő országokban él. Az AIDS, megjelenése óta legalább 50 millió embert fertőzött meg. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szakági szervezete, az UNAIDS becslései szerint percenként 11 férfi, nő és gyerek fertőződik meg a HIV-vírussal. Ha a későbbiekben még csökken is a megbetegedések aránya, továbbra is világszerte a 10 leggyakoribb haláleset egyike marad. Az UNAIDS felmérése szerint a HIV-fertőzöttek kétharmada Afrikában él, a betegség leggyorsabban Indonéziában terjed.

A betegséget a HIV vírus okozza, a fertőzés akkor jön létre, amikor a kórokozó bejut a szervezetbe, és támadni kezdi a sejteket. A betegség végső stádiumában a beteg ismét fertőzőképesebb, mint az előző periódusokban, a beteg legyengült immunrendszere már nem tud megbirkózni a fertőzésekkel.

A betegséggel kapcsolatos ismeretek széles körben való terjesztésével elérhető lenne, hogy a HIV pozitív emberek hosszabb és produktívabb életet élhessenek, az őket érő előítéletek csökkenjenek, illetve megelőzhető lenne a vírus gyors terjedése. További támogatásra szorulnak azok a gyermekek, akik az AIDS miatt lettek árvák, hogy biztonságban, a HIV fenyegetettség veszélye nélkül nőhessenek fel.

„December elseje az a nap, mikor meg kell próbálnunk segíteni azokon, akik ki vannak téve a HIV veszélyének.” – áll az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményében.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'