Szombat, 2018. december 15., 10.49

Akadály a központosítás és a bürokrácia

Akadály a központosítás és a bürokrácia
Akadály a központosítás és a bürokrácia

„Harc lesz az EU-ban a 2020 utáni költségvetési pénzek elosztásán, ezt nem én mondom, csupán Joachim Zeller németországi EP-képviselő kollégámat idézem” – hangsúlyozta csütörtöki dévai sajtóértekezletén Winkler Gyula.

A megjegyzés az Európai Parlament Regionális fejlesztési bizottsága (REGI) 13 tagú küldöttségének szerdai Kolozs megyei látogatása kapcsán hangzott el, melyen az RMDSZ-es EP-képviselő is részt vett.

2019-ben az EU 27 tagországra zsugorodik, amikor az egyik jelentős nettó befizető, Nagy-Britannia kilép az unióból. Ebből kifolyólag az uniós költségvetés is valószínűleg csökken, mármint ha nem emelik meg a megmaradó 27 tagország anyagi hozzájárulását, esetleg EU-s szintű adók kivetése révén. Sőt, az EU-ban már most vannak olyan hangok, melyek a keleti tagországok felzárkózását célzó Kohéziós Politika költségvetésének csökkentését vagy teljes felszámolását kérik.

Ilyen körülmények között Románia kilátásai nem túl fényesek, mivel a rendelkezésre álló pénzügyi alapok lehívása is gondot jelent. A 2014–2020-as pénzügyi ciklusban országunknak 23 milliárd eurót különítettek el a kohéziós alapok keretében, de a ciklus közepéig csupán annak 8%-át használta fel! Igaz, további 20%-ot, vagyis 4,6 milliárd eurót már leszerződtettek, és a lehívási időszakot alighanem meghosszabbítják, az országos teljesítmény azonban így is csapnivaló, szögezte le az EP-képviselő.

Winkler szerint Románia gyenge teljesítménye a túlzott központosításra és a bürokráciára vezethető vissza, ezek a legjelentősebb akadályok a pénzalapok lehívására. A brüsszeli bürokrácia is megnehezíti a dolgokat, a fő gond azonban Bukarestben van, az uniós pályázatoknál a brüsszeli bürokrácia csupán a gondok 30%-ért felelős, míg a bukaresti 70%-ért. Winkler konkrét példákat is felhozott ennek kapcsán: a pénzalapok lehívására vonatkozó EP-s törvénykeret 270 oldalas, az Európai Bizottság szabályzata mintegy 2000 oldal, míg a Bukarestben hozott szabályok 15 000 oldalt tesznek ki!

A Kolozs megyei látogatáson a helyi polgármestereknek felvetettük a bukaresti hatóságok túlzott központosításának problémáját: szerintük apénzeket helyi szintre kell eljutni, mert a közösségek fejlesztési igényeit legjobban helyi szinten, a megyei és helyi önkormányzatok ismerik.

Ráadásul a 21. század modern kommunikáció korszakában Romániában még számtalan engedélyt, és lepecsételt papírt kell beszerezni az EU-s pályázatokhoz.

Arról nem is beszélve, hogy Románia eddig csak 31, uniós pénzek lehívását szabályzó intézmény brüsszeli akkreditálását érte el a 36-ból, 3-t közülük idén augusztusban!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'