Péntek, 2018. április 20., 07.53
Szentpálon leégett két magyar családnak a háza

Aki a bajban gyorsan segít, az kétszeresen teszi

Csergezánék háza az utca felől
Csergezánék háza az utca felől

Szentpálon leégett a Csergezán és Fazekas családoknak a háza – kaptuk hírül, ezért a helyszínre utaztunk, bővebben utána járni.

Előbb Sandu Krisztiánt, a Szentpálon élő sofronyai alpolgármestert kerestük meg, akinek a társaságában Csergezánékhoz látogattunk.

Amint az alpolgármester elmondta, március 9-én, csütörtökön 20 óra tájban a szomszédok észlelték a Csergezánék házából felszálló nagy füstöt, illetve tüzet. Azonnal értesítették a községházát, illetve az aradi tűzoltókat, valamint a községbeli önkéntes tűzoltócsoportot. A tűzoltók nagyon gyorsan a helyszínre értek, csakhogy elkéstek, mert akkorára az egész tetőszerkezet, illetve a bent lévő bútorok is teljesen elégtek. Szerencsére, a házbeliek ki tudtak menekülni, személyi sérülés nem történt. A tűz állítólag a csempekályhából kiesett parázstól meggyulladt szőnyegtől indult ki, és félelmetes gyorsasággal terjedt. Szinte semmit nem lehetett megmenteni, noha az egész falu a helyszínen volt. Mivel a házbélieknek a ruhájuk is bennégett, úgy döntöttek, a felújításhoz szükséges pénzt megpróbálják előteremteni. Másnap a fiatalasszonyok elindultak a faluban pénzt gyűjteni a ház felújítására, de a községi tanácsban is megbeszélték a dolgot, a következő tanácsülésen határoznak a támogatás mértékéről. Építőanyaggal, szinte biztosan támogatják – magyarázta út közben az alpolgármester.

Szerencsére, jó szomszédokkal, falutársakkal áldotta meg a sors a ház lakóit, az idősebb Csergezán, illetve a fiatalabb Fazekas családot, akiknek a szemben lakó Farkas Mihály felajánlotta az üresen álló házát. Ott háborítatlanul lakhatnak a maguk házának a felújításáig. Az alpolgármester tudomása szerint, eddig mintegy 12 ezer lej adomány gyúlt egybe, amit csak építőanyagra kell költeniük.

 

 

Lesújtó látvány, csak a füstös falak

 

A helyszínen lesújtó látvány fogadott, a teljesen leégett házból csak a döngölt földből készült, füstös falak maradtak, de a szomszédok, illetve a házigazda, Csergezán Miklós és veje, Fazekas János már a használhatatlan anyagok eltávolításán, a felújítás előkészítésén dolgoztak.

Amikor a még mindig sokkos lelkiállapotban lévő Csergezán Miklóstól a tűz keletkezése, lefolyása felől érdeklődtünk, a szavakat kereste, de nem tudta megmagyarázni, hogyan történhetett. Csak arra emlékszik, hogy 20 óra tájban, kint hirtelen nagy lárma keletkezett, bent lángba borult minden, csak mezítláb, pizsamában, az életük mentésére gondolhattak. Hála Istennek, mindnyájan, a felesége, a leánya, a veje és az unokája is ki tudott futni. Arra emlékszik, hogy őt lefogták a szomszédok, mert vissza akart menni, menteni a menthetőt. Sajnos, nem lehetett, mert szinte tíz perc alatt zajlott le a tragédia, mindenük a tűz martalékává vált. Most itt áll, 65 évesen, nincstelenül – törölgette a szemeit a nagydarab, erős ember.

Miután kissé megnyugodott, elmondta: végtelenül hálás a szomszédoknak és a szentpáliaknak, amiért a bajban egy emberként álltak melléjük. Mivel maga is, a veje is építészek, amint az idő engedi és építőanyagot vásárolhatnak, azonnal hozzáfognak a ház teljes felújításához. Külön köszönetet mondott Péterfi Andrásnak, a faluban székelő szállítási vállalat menedzserének, aki járművekkel, erőgépekkel segíti az előkészítő munkálatokat.

 

 

Önkéntes felajánlásokat, köszönettel elfogadnak

 

Amint ft. Sándor Tivadar arad-gáji és szentpáli katolikus plébánostól megtudtuk, maga vállalja két szoba teljes bebútorozását, felszerelését.

A károsultak további, bármilyen értékű, jellegű támogatást, köszönettel elfogadnak. Szentpálon a támogatásokat Morariu Piroska postás gyűjti. A Nyugati Jelen viszont az aradi, illetve a megyei segítő szándékú, lelkiismeretes, jóérzésű emberek számára is támogatási lehetőséget biztosít azzal, hogy a Jelen Ház könyvesboltjában, Nagy Gabriellánál – pontos kimutatás alapján – is lehet felajánlásokat hagyni a szentpáli Csergezán és Fazekas családok megsegítésére. A könyvesbolt hétfőn és szerdán 10–13, kedden 12–16, csütörtökön 13–17, míg pénteken 10–16 óra között tart nyitva. Nemes lelkű felajánlásaikat, a bajbajutott családtagok, illetve a humánum nevében, előre is megköszönjük.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas