MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 13.19

Aki Van Gogh-ot szereti, ki ne hagyja!

Aki Van Gogh-ot szereti, ki ne hagyja!
Aki Van Gogh-ot szereti, ki ne hagyja!

Május 18-án 20 órakor a Loving Vincent című angol–lengyel animációs filmet vetítik az Arta moziban.

Az alkotás a világ első teljes egészében kézzel festett animációs filmje, amelyben minden egyes képkockát (65 000 db!) festőművészek készítettek, olajjal, vászonra, ahogy maga Vincent Van Gogh festette volna.

A heroikus vállalkozás, mely 2011-ben kezdődött, az angol Hugh Welchman és felesége, a lengyel Dorota Kobiela filmje, Van Gogh lenyűgöző világában játszódik. Több ezer festményen keresztül elevenednek meg életének legismertebb helyszínei és megfestett figurái, miközben a világ egyik legkedveltebb festőjének, Vincent Van Gogh-nak ellentmondásos életét és halálát vizsgálja a film. Kibontakozik az utolsó napok drámája és végre fény derül rejtélyes halálának körülményeire.

A filmforgatás után több mint 100 képzőművész dolgozott egyszerre a közel 6 évig tartó folyamatban, hogy Van Gogh egyedi stílusában láthassuk ezt a lebilincselő történetet.

A film számos nemzetközi filmfesztiválon gyűjtötte már be – elsősorban – a közönségdíjakat, így nem meglepő, hogy az ismert nemzetközi mozis fórumokon (IMDB és Rotten Tomatoes) 10/9 és 10/8 közötti nézői értékeléseket kapott, emellett jó eséllyel pályázik a 2018-as Oscar-díj Animációs díjára is a szaklapok véleménye szerint.

A Loving Vincent fantasztikus, eddig soha nem látott képi világa és izgalmas története miatt a Van Gogh művészetéért rajongók – de nem csak! – számára kihagyhatatlan.

„Az egyedülálló technikával készült animációs film nem mentes az életrajzi filmek leggyakoribb hibáitól, de a vizualitása szinte mindenért kárpótol.” – írják a filmről a kritikusok.

A vetítésre jegyeket a helyszínen lehet vásárolni: a teljes árú jegy 10 lej, diákoknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak 5 lej, diákoknak 2,5 lej (ellenőrző könyv bemutatásával).

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'