JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 08.33
21 éve épül a mihelenyi gát

Állóvíz

Újabb kitelepítésekre lesz szükség a Fehér Körösön épülő mihelenyi (Mihăileni) gát befejezéséhez – jelentette be Lucia Varga környezetvédelmi államtitkár a múlt napokban tett Hunyad megyei látogatása alkalmával.

– A 21 évvel ezelőtt elkezdett gát építése a nyolcvanas évek végétől 2005-ig jóformán stagnált. Az utóbbi három évben sikerült 92%-ban befejezni a munkálatokat, de az 1987-es rendelet nyomán kitelepítésre váró 69 családon túl újabb 25 család jelezte, hogy biztonsági okokból el kíván költözni a gát közeléből. Kérésük egyértelműen jogos és remélem, hogy a legközelebbi kormányülésen sikerül jóváhagyatni ezen családok áttelepítését is – mondta Lucia Varga, aki szerint eddig 29 új lakást adtak már át a gát miatt bontásra ítélt házak helyett Brádon, 6 lakás még most épül, további 27-nek pedig csupán a tervei készültek el.

– A mihelenyi gát építése eddig 83,9 millió lejt emésztett föl – jelentette ki az államtitkár. 

A tervek szerint azonban az összeg megtérül, hiszen a gát mögött kialakuló 119 hektáros tó 11 millió köbméternyi vizét elsősorban energiatermelésre fogják használni, de a gyűjtőtónak és a gátnak szerepe lesz  a Brád környéki települések vízellátásában, illetve az árvízvédelemben is. Lucia Varga szerint a létesítmény átadására idén novemberben kerül sor.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'