MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 00.02

Antal Péter: „A polgármesteri hivatalok 30%-a csődbe fog menni”

A megyei tanács székházában a jövő évi pénzügyi nehézségekről számoltak be
A megyei tanács székházában a jövő évi pénzügyi nehézségekről számoltak be

Antal Péter pécskai polgármester, a PNL (Nemzeti Liberális Párt) Helyi Választottak Ligájának elnöke azt nyilatkozta csütörtökön: 2018-ban a polgármesteri hivatalok 30%-a csődbe fog menni, a másik 30%-a nagyon nehezen fog boldogulni, a többi 40% pedig kénytelen lesz drasztikusan csökkenteni a beruházásokra szánt összegeket, ami az ország teljes csődjét jelenti.

A polgármester az Arad Megyei Tanács székházában tartott sajtóértekezleten mondott véleményt a PSD-kormány által javasolt 2018-as költségvetés-tervezetről, mely szerinte nagyon erős fennakadásokat fog eredményezni a helyi önkormányzatok működésében, a kisebb településeket pedig tönkre fogja tenni. A politikus hozzátette: politikai színezettől függetlenül az összes polgármester és alpolgármester aggódik, a kormánypártiak azonban félnek hangot adni elégedetlenségeiknek.

Antal Péter szerint az egyetlen mentőintézkedés az lehetne, hogy a jövedelemadóból a polgármesteri hivataloknak visszaosztott 41,75%-os kvótát 58-60%-ra emelik. Ezzel enyhíthetik az új Adótörvénykönyv okozta veszteségeket a helyi tanácsok szintjén.

A megyei tanács székházában, több polgármester jelenlétében, Iustin Cionca tanácselnök összegezte, mit veszít a megye a szociáldemokrata kormány elképzelései miatt. Számítások szerint jövőre Arad megye mintegy 45 millió eurót (ebből Arad municípium körülbelül 16-ot) veszít, az összes település megsínyli a pénzügyi módosításokat – még a legkisebb községek és falvak is 50 000 és 100 000 euró közötti összegektől esnek el a jövő évben.  

Mint megtudtuk, közel 134 050 000 euró értékű beruházást csak egy bizonyos önrész biztosításával képes lebonyolítani a megye. Ennek az önrésznek az értéke pedig több mint 6,4 millió euró, amit kormánytámogatás hiányában nem tudnak biztosítani.

Iustin Cionca azt nyilatkozta, a civil társadalom segítségével kell rábírni az Arad megyei politikusokat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Arad megyeiek pénze maradjon Aradon, nem Bukarestben. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2017. december 16., 17.28 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Romániában mi óta fizetőeszköz az euro?
Ha meg nem az, akkor miért nem lejekről szól ez a történet?
Egyébiránt az 5000 lakosnál kevesebbel rendelkező községekben fölösleges az alpolgármester.
A megye városaiban fölösleges a városmenedzser, és a polgármesterek tanácsadói.
A nyilatkozóknak fogalmunk sincs a községek 1999 előtti pénzügyi nyomoráról. Azt azért nem kívánom nekik, de leszállhatnának az euróikról.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'