Szombat, 2018. június 23., 07.47

Arad Araddal kötne testvérvárosi megállapodást

Tamar Samash izraeli nagykövet és Iustin Cionca Arad megyei elnök
Tamar Samash izraeli nagykövet és Iustin Cionca Arad megyei elnök

Nem elírásról van szó a címben, így hívják azt az izraeli, mintegy 25 000 fős települést, mellyel testvérvárosi kapcsolatra lépne városunk, Arad. Az azonos nevű városkával való együttműködés gondolata nem új keletű, és a hét elején újra felmerült az Arad Megyei Tanács székhelyén, ahol Izrael romániai nagykövetét, Tamar Samash ő excellenciáját fogadta Iustin Cionca megyei önkormányzati elnök. Az izraeli vendég az Arad megyei zsidó hitközség létrejöttének 300. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatok alkalmából utazott városunkba.

A nagykövetnek bemutatták az Arad–Kürtös Szabadövezet kínálta lehetőségeket és Arad megye turisztikai potenciálját, de arról is tájékoztatták, hogyan járul hozzá a megyei önkormányzat a zsidó közösség kultúrájának ápolásához.  

A találkozón szó esett többek között arról, hogy a DKMT (Duna–Körös–Maros–Tisza) Eurorégió keretén belül az Arad Megyei Tanács fogja koordinálni az Activarium nevű kulturális konzorciumot. Ennek célja egy közös kulturális eseménynaptár kidolgozása hat romániai, magyarországi és szerbiai megye közreműködésével a 2021-es évre vonatkozóan, amikor is az Eurorégió két városának odaítélik az Európa Kulturális Fővárosa címet

Arad izraeli kisváros egyébként a Negev sivatag szélén helyezkedik el, kb. 200 km-re Tel-Avivtól és Jeruzsálemtől.

Az izraeli hivatalosságok meglátogatták azt a tematikus kiállítást is, melyet a múzeum szervezett a megyei tanács előcsarnokában a 300 éves évforduló alkalmából. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'