JelenHaz
Csütörtök, 2019. december 12., 11.11

Arad képviselői koszorút helyeztek el Jávor Pál sírján

Arad képviselői koszorút helyeztek el Jávor Pál sírján
Arad képviselői koszorút helyeztek el Jávor Pál sírján

Arad egykori szülöttje, Jávor Pál színészóriás hegyvidéki (Budapest, XII. Kerület) sírhelyénél (Farkasréti Temető) helyezett el koszorút szerdán Bognár Levente aradi alpolgármester és Szabó Mihály aradi önkormányzati képviselő.

A Jávor Pál halálának 60. évfordulójára eső közös megemlékezést Arad és Hegyvidék testvérvárosok együttműködési programjának keretén belül szervezték. 

 

A koszorúzás után az aradi delegáció részt vett dr. Gajdó Tamás színháztörténész „A Jávor – Nevezetes előadások, ragyogó alakítások, emlékezetes epizódok” című tartalmas előadásán. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos főmunkatársa a Hegyvidék Galériában osztott meg érdekes történeteket a néhai filmcsillagról.

A színész szülőházának vélt aradi ingatlanján korábban, 2018-ban lepleztek le emléktáblát, majd Jávor-filmnapokat tartottak, melyen román feliratú filmeket vetítettek az aradi közönségnek.

A kezdeményező Bognár Levente alpolgármester szerint Jávor emlékét szeretnék a továbbiakban is ápolni, hagyatékát minél szélesebb körben népszerűsíteni.

Jövő januárban, Jávor születésnapján újabb vetítéses előadásra kerülhet sor Aradon a hegyvidékiek együttműködésével. A kezdeményezők szeretnék a román publikum számára is elérhetővé tenni a mozizási élményt, ehhez viszont a kiválasztott filmek román nyelvű feliratozását kell előbb megoldani. Ami nem kis erőfeszítés.

Arad és Hegyvidék további (idei) közös programjai között szerepel az Aradi Filharmónia vendégszereplése, a Kölcsey Egyesület hegyvidéki előadása, illetve egy képzőművészeti kiállítás, melyre novemberben kerül sor Aradon.

Cs.E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'