JelenHaz
Kedd, 2019. március 26., 22.50
Puskel Pétert ünnepelték újságírói jubileumán

Arad megye első kulturális nagykövete

Arad megye első kulturális nagykövete
Arad megye első kulturális nagykövete

Ma délután az Arad Megyei Tanács városligeti székházának üléstermében a tanácsosok helyét Puskel Péter ismerősei, barátai, tisztelői foglalták el, akik különleges alkalomra gyűltek össze igen szép számmal: az ünnepelt fél évszázados újságírói pályafutásáról emlékeztek meg. Kissé talán meglepő és mindenképpen megtisztelő, hogy egy ilyen ünnepségre sor került. A megemlékezést vezető Andó András, a megyei tanács kommunikációs és stratégiai igazgatója (az ő nevéhez fűződik egyébként az ünneplés megszervezése is, gratulálunk hozzá) bevezetőjében így fogalmazott: szép nap a mai, és örülök, hogy együtt örülhetünk azon nap évfordulójának, amikor Puskel Péter a maga és a mások életét is megváltoztató szép és eredményes pályára lépett.

Néhány mondatban az ünnepelt életpályáját ismertette, tanári pályafutását, majd újságírói, írói munkásságát, amelynek jelentősége túljutott nemcsak a város és a megye, de az ország határain is.

Doru Sinaci, a megyei könyvtár igazgatója az évek során közösen végzett munkájukról emlékezett meg (17 saját könyvön kívül Puskel Péter kb. ugyanannyinak, köztük több román nyelvűnek a társszerzője vagy munkatársa), kiemelve az ünnepelt szakértelmét, megbízhatóságát, azt jósolva: öt évtized múlva munkássága a mainál is elismertebb lesz az Arad múltját kutatók körében.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere hangsúlyozta: a város kiválósági díjjal ismerte el az ünnepelt tevékenységét, s az aradi dolgok „élő enciklopédiájához” maga is sokszor fordult szakmai kérdésekben, végül Arad városa és a maga nevében gratulált a szép évfordulóhoz.

Az összejövetel igazi meglepetése akkor következett, amikor Iustin Cionca, a megyei tanács elnöke felszólalásában bejelentette: a mai nappal egy új elismerési formát avatnak fel, az Arad megye kulturális nagykövete címet (vagy díjat), amelynek első kitüntetettje Puskel Péter. A továbbiakban ilyen elismerés odaítélésére rendszeresen sor kerül majd.

Puskel Péter látható meghatódottsággal köszönte meg a kitüntetést, és röviden ismertette, miért lett újságíró, majd Arad elszánt lokálpatriótája és múltjának kutatója: ősei több nemzedék óta idevalók, s nem az iskolában, hanem az édesapjától a nyomdából naponta hazahozott újságokból tanult meg olvasni. Újságíróként, hozzávetőleges számítás szerint tízezernél több cikket közölt, legalább hatszáz ezekből helytörténeti írás. Szólt az 1990-es ével közepétől megjelent könyveiről – az elsőt a Nyugati Jelenben napvilágot látott, Araddal, kultúrájával kapcsolatos cikkeiből állította össze, aztán következtek sorra a többiek. Külön köszönetet mondott a kiadóknak, Böszörményi Zoltánnak és Ioan Matiuţnak, akik elősegítették könyvei megjelenését. A bensőséges hangulatú ünnepséget két román pályatárs, Emil Şimandan újságíró, író és Ioan Matiuţ író, könyvkiadó az ünnepeltet méltató hozzászólása zárta.

Puskel Péternek, aki lapunknak ma is állandó külső munkatársa, s akit csak az utóbbi években megjelent hat vagy hét hosszú, az olvasó érdeklődését mindig felkeltő és elismerését kiváltó sorozat szerzőjeként is számon tart az olvasó, ezúton mi is gratulálunk. Természetesen a „belső ünneplésről” sem feledkezünk meg.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'