Szombat, 2018. június 23., 07.47
Október 6.

Aradról szól a harang a vértanúkért

Aradról szól a harang a vértanúkért
Aradról szól a harang a vértanúkért

Az aradi minorita templom 13 mázsás középső harangja üti el naponta a delet. Ez az – aradiak fülének – oly ismerős harangszó lesz hallható ma, sőt egész héten a Kossuth Rádióban, magyarországi idő szerint délben, a Déli harangszóban.

A felvételt a múlt hétfőn készítették el a rádió munkatársai.

Véletlen egybeesésről is beszélhetünk, hiszen az MR 1 – Kossuth Rádió vezetői anélkül szánták rá magukat, hogy felvegyék az aradi harangszót, hogy tudnák, az egyháztanács tagjai és a hívek egy részének régi álma, hogy a 13 aradi vértanú kivégzésének évfordulóján az aradi nagytemplom harangja szólaljon meg az éterben.

„Örülünk, hogy valóra válhat ez az álom – nyilatkozta Merza Jenő főszerkesztő-helyettes. – Magam is arra gondoltam, hogy ideje lenne az aradi harangszót bejátszani az október 6-ával kezdődő héten, de sajnos az a kollégánk, aki a harangfelvételeket készíti és gondozza, hosszabb ideje beteg. Senki nem emlékezett rá, hogy megvolna nekünk az aradi harangszó, és persze nem is találtuk meg. Nem maradt más, mint hogy a Nyugati Jelen segítségével eljussunk ide, és elkészítsük a felvételt.” Beavatva a kulisszatitkokba, Merza Jenő hozzátette, hogy az, aki a múlt hétfő délután többször is hallotta egymásután a harangszót, ne gondoljon rosszra, mert nem verték félre a harangot… „Több helyről és többször egymásután felvettük, mert zajos a templom környéke. Különböző akusztikájú helyek is ezek, és majd a műszaki kollégák döntik el, hogy melyik kerül a rádióba” – magyarázta.

Joggal kérdezi mindenki, hogy reménykedhetnek-e az aradi magyarok abban, hogy ezután minden évben az aradi harang szólal meg október 6-án délben a Kossuth Rádióban. „Reméljük, hogy ennek mostantól nem lesz akadálya” – válaszolt a főszerkesztő-helyettes.

Máthé Zoltán tisztelendő, másképp Pius atya, a belvárosi római katolikus egyházközség plébánosa nem lepődött meg a felkérésen. „Örvendtem is neki, mert jól esett mindig, amikor rádióban, de a Duna TV-n is erdélyi falvak templomait mutatták be, onnan játszották a déli harangszót. Azonban ez pillanatnyi öröm; a puszta haragszón túl kell látni, és a harang üzenetét, ami Isten szava, kell meglátnia, megéreznie az embernek lelki szemeivel, lelki füleivel” – nyilatkozta.

A minorita templom tornyában egyébként öt harang lakik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Harangszaki / Kedd, 2009. augusztus 18., 22.38 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ennél már csak az lenne alkalomhoz illőbb;ha a második harang helyett a minorita templom nagyharangja szólna október 6-án.
Egyébként gyönyörűen szólnak az aradi harangok.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'