JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.53

Arany és Petőfi nyelvét meg kell őrizni

Arany és Petőfi nyelvét meg kell őrizni
Arany és Petőfi nyelvét meg kell őrizni

A Csiky Gergely Főgimnázium és a Szabadság-szobor Egyesület közös szervezésében harmadik alkalommal ünnepelték nyelvi vetélkedővel november 13-án a magyar nyelv napját. Az iskola dísztermében két részben vetélkedtek a diákok, első körben a IX–XII. osztályosok, majd az V–VIII. osztályos évfolyam mérte össze tudását a játékosan, szórakoztatóan és nevelő jelleggel összeállított feladatokban.

„A folyamatosan változó magyar nyelv, az anyanyelvünk egyre több vadhajtást szív magába, főleg itt a szórványban, Aradon, és mi fontosnak tartjuk, hogy visszatérjünk Arany és Petőfi nyelvéhez, megtanuljuk, megőrizzük azt. Ezért választottuk a magyar nyelv napját ennek a vetélkedőnek az időpontjául. Örülünk, hogy az iskola felvállalja, hogy hétköznap is meg tudjuk ezeket a versenyeket szervezni. Van az a szólás, hogy fiatalság bolondság, hát mi nagyon örülünk annak, hogy ilyen sokan bolondulnak, és itt vannak” – nyilatkozta a helyszínen a Nyugati Jelennek Király András, a Szabadság-szobor Egyesület elnöke.

Az V–VIII. osztályosok versenyét Nyári Andrea és Nyári Melinda szervezte. Ebben a kategóriában a vidéki iskolák diákjai is részt vettek, a 12 csapatot 48 diák alkotta a megye nyolc településéről: Zimándújfalu, Erdőhegy, Zerind, Ágya, Kisiratos, Majlát, Pécska és Arad. A csapatokat egy V., egy VI., egy VII. és egy VIII. osztályos diák alkotta. A végeredmény a következő lett: I. díj Suligánok csapat (Majlátfalva), II. díj: Szlávok (Csiky Gergely Főgimnázium), III. díj Unikornisok (Kisiratos). Ebben a kategóriában két dicséret született: Farkasok (Pécska) és Agyzsonglőrök(Csiky Gergely Főgimnázium).

A IX–XII. osztályosok vetélkedőjét Ruja Ildikó és Rudolf Ágnes szervezte. A lebonyolításba besegítettek Ilona János és Hadnagy Éva tanárok. A „nagyoknál” 30 csapat vett részt, összesen 120 diák, és tucatnyi segítő diák. Ebben a kategóriában a végeredmény: I. díj Betyárkörték (XII. A osztályos tanulók). II. díj Nem vagyunk angyalok (XII. A osztályos tanulók), III. díj Skollpápá (X. A osztályos tanulók). Dicséretet a Sószorosi sziksófű (XI. A osztályos tanulók) nevű csapat kapott.

 „Mi minden tevékenységünkkel már leginkább a fiatalokra koncentrálunk, számos olyan rendezvényünk van, ami nekik, róluk szól. Mivel az egyesületek közül nem igazán foglalkozik senki a fiatal korosztállyal, úgy gondoltuk, minek keresztezzük egymás útjait, ha lehet ezt közösen is művelni. Ezért társultunk az iskolával és tesszük most már harmadik éve igen nagy örömmel” – summázott Király András.

A nyelvi vetélkedő díjazottjai oklevelet kaptak, illetve könyvjutalomban részesültek a Szabadság-szobor Egyesület jóvoltából. Emellett minden résztvevő csokoládét és nápolyszeletet kapott.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'