JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 17.43

Aranyhíd Gyulay Zsuzsával és a Strófa Trióval

Aranyhíd Gyulay Zsuzsával és a Strófa Trióval
Aranyhíd Gyulay Zsuzsával és a Strófa Trióval

Aranyhíd címmel adja elő Déván a 200 éve született Arany János és nagy magyar költőtársainak verseit Gyulay Zsuzsa Radnóti-díjas versmondó és a Strófa Trió. Az előadásra a Téglás Gábor Elméleti Líceum nagytermében kerül sor, 2017. november 9-én délután 6 órától – tájékoztat Kun-Gazda Gergely fő szervező.

Gyulay Zsuzsa Petőfinek egyik különlegesen szép gondolatát vallja mottójának: Használni s nem ragyogni akarok... Ennek szellemében bölcsészi diplomával és televíziós karrierrel a háta mögött 2011-ben döntött úgy, hogy újjáéleszti gyermekkorának örömteli élményét, a versmondást. 2012-ben elnyeri a Kárpát-medencei Csengey Dénes Versmondó verseny I. díját, majd 2014-ben Radnóti-díjjal tüntetik ki. Megszólaltatni egy verset, megtalálni benne a költőt és önmagamat sokszor gyötrelmes, mégis felemelő, önépítő és önfejlesztő belső folyamat, aminek a jutalma a lelki-gondolati gazdagodás, tisztulás. Ebben a jutalomban osztozni embertársaimmal – ez ad értelmet az egésznek – vallja az előadóművész. Az utóbbi években önálló estjeivel számos meghívást kapott művelődési házakba, klubokba, fesztiválokra. November 9-én, Déván a Strófa Trióval közösen szólaltatja meg Arany János, József Attila, Radnóti, Pilinszky, Juhász Gyula, Csoóri Sándor verseit.

A Strófa Trió 2006 áprilisában alakult, a magyar és a világirodalom verseiből állítja össze zenés műsorát. A Trió az elmúlt években számos hazai fellépésen és fesztiválon vett részt, illetve egy alkalommal egyik produkcióját a kanadai magyar közösség Torontóba hívta meg. Programjukban a klasszikus és a kortárs irodalom versei egyaránt megtalálhatók, így meghallgathatók pl. Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula, Weöres Sándor, Birtalan Ferenc, Karácsondi Imre, N. Horváth Péter énekelt versei. Előadásmódjukra az akusztikus zenei megszólalás, a vokális éneklés jellemző. Így műsoraikat elsősorban kisebb klubok, rendezvények, könyvtárak részére készítik, de ha szükséges, azok a technika segítségével nagyobb rendezvényeken, illetve szabadtéren is jól megszólalnak. A Trió tagjai: Dara Vilmos (korábban Szélrózsa együttes, Székely Műhely, Tonett zenekar), Silling Tibor (korábban Szélrózsa együttes, Sólyom-Silling duó) és Tábi Tamás (korábban Bárka együttes, Székely Műhely zenekar). Mindhárman közel harminc éve aktív szereplői a zenés irodalmi műfajnak. Játékuk során megszólaló hangszerek a teljesség igénye nélkül: akusztikus gitárok, koboz, buzuki, hegedű, furulyák, khena, kalimba, esőfa, udu, bongó, konga, darbuka.

Gyulai Zsuzsa és a Strófa Trió első közös fellépése 2017 márciusában történt. „Hanglobbanások” című előadásukban ötvözték a megzenésített és a mondott versek műfaját. Bemutatkozásuk olyan sikert aratott, hogy elhatározták, folytatják a közös munkát. Elmondásuk szerint harmonikus együttműködésüket a hasonló értékrend, a rokon ízlésvilág és elsősorban a versek szeretete segíti elő.

Az Ars Hungarica fesztivál meghívására jöttek Erdélybe, de előtte ellátogatnak Dévára, hogy itt is bemutassák műsorukat. Nagy szeretettel jöttek, s olyan új műsorral érkeztek, amit kifejezetten a szebeni fesztiválra készítettek. ARANY HÍD című verses zenés estjükben Arany János költeményeitől, mint egy gyönyörű „arany hídon” áthaladva, a magyar irodalom legszebb verseit szólaltatják meg. Válogatásuk szubjektív, önmagukat, a világhoz, embertársaikhoz és a létezésükhöz való viszonyukat keresik és fejezik ki benne.

Kétrészes műsoruk érdekessége, hogy annak első, „Arany blokkjában” az Ars Hungarica fesztivál tiszteletére készült új versek hangzanak el. Így most ezeket a dévai közönség először hallhatja.

A Strófa Trió öt új Arany-megzenésítést mutat be, Gyulai Zsuzsanna pedig a műsor zenei világához illő Arany János-versekkel készült az erdélyi fellépésükre. A kiválasztott költeményekkel Arany János életművének sokszínűségén, érzékenységén és nyelvi gazdagságán túl szeretnék ráirányítani a figyelmet a költőzseni gondolatainak korszerűségére és örökérvényűségére is.

A műsor második felében a magyar irodalomból adnak elő nagy ívű válogatást, a szerelem, sors és a haza témái köré csoportosítva az énekelt és mondott verseket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'