50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 09.35
A Déva–Lugos autópálya két szakaszának átadását ígérik idénre

Araszolás várható!

(foto: www.banatulazi.ro)
(foto: www.banatulazi.ro)
Keserves időszak vár a hazai sofőrökre, akik az A1-es autópálya nyugati szakaszát szeretnék idén igénybe venni.

Bár pillanatnyilag csupán Marginán lehet felszállni a pályára, így is sokan választják ezt az utat a Magyarország felé vezető határátkeléshez, hiszen időben lényegesen lerövidíti az utazást. E pályaszakasz átadása óta több mint 30 százalékkal csökkent a 7-es országút Arad–Marosillye- szakaszának forgalma is.
Az építők ugyan folyamatosan tologatják a Déváig terjedő további pályaszakaszok átadásának határidejét, de az utóbbi nyilatkozatok szerint idén tavasszal átadásra kerül a Marosillye–Marossolymos-szakasz, év végre pedig a 3-as szegmens is, Marosillye és Holdea között. A 2-es szakasz – Margina–Holdea települések között – fennmaradt 13,6 kilométere azonban talán 2020-ra készül el. Még ez sem egy biztos dátum, hiszen egyelőre a közel 1 kilométernyi alagút építési munkálatainak versenytárgyalása zajlik. A kivitelezési terv folytonosan módosul, a költségvetés folyton nő és a végső felelősség mindig a medvékre hárul. Ugyanis utóbbiak kedvéért kell vadátjárót kialakítani az említett pályaszakaszon, s bár ez minden más országban szerves része a pályaépítésnek, Romániában hosszú évekig alibiként szolgál a halasztásokért.
No, de a jelenlegi állás szerint a Déva–Lugos-pályaszakasz, a szóban forgó 13,6 kilométert leszámítva, idén év végére használható lesz. Csakhogy addig is közlekedni kell! És itt jön a Temes Megyei Útigazgatóság vezetőjének lehangoló nyilatkozata, miszerint a 68A országút Temes megyei szakaszát hamarosan javítani kezdik. Cristian Ispravnic, az intézmény aligazgatója a Hunyad megyei sajtónak nyilatkozva elmondta: egyelőre toldás-foldás szintjén történik a jócskán meggyengült útburkolat javítása, de a tavasz beálltával hosszabb szakaszokat kell majd újraaszfaltozni, illetve véglegesíteni kell a pályabekötéseket. Ez azt jelenti, hogy néhány hónapig Margina és Hunyad megye határa között egy sávon lehet majd közlekedni. Tehát az A1-es autópálya nyugati szakaszán száguldozó napi 18 ezer jármű, ami ünnepnapokon akár 24 ezerre is gyarapodik, Marginanál leszállva egy sávon fog araszolni az ország központja felé. Ispravnic szerint az eredeti elképzelés az volt, hogy az autópálya megépítése előtt 4 sávosra szélesítik ezt az útszakaszt. A folyton cserélődő tárcavezetők azonban csak autópálya-átadásokról álmodoztak. Így senki nem fordított figyelmet az útkarbantartásra, -bővítésre. Emiatt idén tavasztól kilométeres torlódásokra kell számítani Hunyad megye nyugati határán is, akárcsak keleti irányban, a nagyszebeni autópálya lancrămi leszállójánál, ahol szintén nem történt meg időben az útszélesítés. Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'