Szombat, 2018. október 20., 12.30
Ötödik Fölszállott a páva

Arattak a határon túliak

Befejeződött az V. Fölszállott a páva vetélkedő – december 29-én, pénteken este a négy elődöntőből, a két középdöntőből a legjobbak közé került énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek kategóriákban álltak a zsűri elé a16-35 éves fiatalok a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza által megrendezett, a Duna TV közvetítette műsorban.

Hatalmas méretű, kivételes (óriási stábot felvonultató) rendezvény volt – aki látta, annak mondani se kell, aki nem, sajnálhatja: a magyar népzene és néptánc kivételes gazdagságát, változatosságát mutatta be. Az anyaország határain belülit, de az azon túlit is: nagyon sok egyéni előadó és csoport ugyanis Erdély több tájegységéből, a csángóvidékről, a szlovákiai Felvidékről érkezett – és kiválóan szerepelt. Elég annyit mondani: a táncegyüttesek közül a kolozsvári (mérai, bánffyhunyadi) Kalotaszeg Legénytársulat, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában a Pósfa Zenekar (Gelle, Felvidék, Szlovákia) kapta a kétmillió forinttal járó, az OTP Bank által felajánlott, győzteseknek járó díjat – azaz a négy közül kettőt a határon túliak vittek el. És ez még nem minden: a gyimesi Tatrospart Néptánccsoport különleges és nagyon eredeti (kimondottan táncnak nem nevezhető) produkciójával elnyerte az ugyancsak fődíjnak számító, s annak megfelelően jutalmazott közönségdíjat; két romániai előadó, az örkői cigány Eötvös Rémusz énekes (Örkő Sepsiszentgyörgy város egyik negyede), valamint a pusztinai, jelenleg Szombathelyen tanuló (csángó) énekes Veres Mihaela pedig a szponzorok jóvoltából (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Földművelésügyi Minisztérium, Hungarikum Bizottság) másokkal együtt – köztük van a nagyidai, felvidéki Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes – egymillió forintos különdíjat kapott.

A pénzjutalom természetesen mindig és mindenkinek jól jön, különösen azoknak a határon túliaknak, akik, amelyek mögött nem áll tehetősebb támogató: a díjakkal járó jutalmakat nemes célokra használhatják fel. A Fölszállott a páva azonban (ha jól értettem, a magyar kormány biztosította költségvetése kb. kétmilliárd forint volt) nemzetstratégiai jelentőségű: a magyarság határoktól független egységét, a határon túl szorult magyarok kultúrájának a nemzetkultúra egészébe való szerves betagozódását is hivatott volt igazolni.

Politika? Igen, az is, a nemzeti kultúrát, annak megőrzését szolgáló politika.

Anyaországi (komoly anyagi) támogatás nélkül elképzelhetetlen lenne, például, hogy a nagy létszámú romániai Tatrospart, a szlovákiai Pósfa stb. együttes egyáltalán elindulhatott volna ezen a nagyszerű vetélkedőn, amely az egész nemzetnek bizonyította (ha még kellett), milyen hatalmas értékeket őriz és visz tovább a határon túlra szakadt magyarság (is). Ilyen szempontból nem a győztesek kiléte, hanem a részvétele, a megmutatkozása az igazán fontos.

Hogy az öttagú zsűri (köztük három Kossuth-díjas, a másik kettő is szakmájának elismert tekintélye) a legjobb döntést hozta-e, magam, amatőrként, nem tudnám eldönteni. Bizonyára jó végzés született, bár a zsűri sokszor – a magas színvonalú produkciók megítélésében – nem volt egységes véleményen.

Az azonban egyértelmű és kétségtelen: a 2017-es Fölszálott a páva hatalmas siker volt. A magyar össznépi kultúra bemutatásának sikere. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'