MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 18.21
Szarvasi diákok tanulmányi kirándulása Hunyad és Fehér megyében

Ásványok nyomában

Hunyad és Fehér megye ásványaival, kőzeteivel ismerkedtek az elmúlt napokban a Szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium diákjai. – Iskolánk pályázatot nyert a rendkívül gazdag ásványgyűjteményünk digitalizálására. Plenczner Lajos 1907-ben készített leltárkönyvének alapján az intézmény birtokában lévő több ezer ásványt, kőzetet, kövületet azonosítunk be és az információkat digitalizáljuk, hogy fennmaradjon és minél szélesebb körben hasznosítható legyen e gyűjtemény. A munkában több középiskolás diákunk vesz részt, hetente legalább három órát dolgozva, és munkájuk jutalmaként jöhettek el most Hunyad megyébe, ahol testvériskolánk, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum vendégei lehetünk – foglalta össze a szarvasi diákok úti célját Kituljak Eszter, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium földrajz szakos tanára.

A szarvasi diákoknak rövid erdélyi kiruccanásuk során sikerült meglátogatni a brádi aranymúzeumot, mely gazdag ásványgyűjteménnyel rendelkezik, és a közeli Hondol meddőhányóit is felkeresték. Másnap Verespatak volt az úti cél, ahol a már I. században működő római kori aranybánya járatait látogatták meg, és egy sokadik generációs helyi bányász idegenvezetése során ismerkedhettek Verespatak múltjával, jelenével.

– Dél-Erdély rendkívül gazdag ásványi kincsekben és nagy örömömre szolgált, hogy most diákjaimmal együtt tekinthettük meg a helyi fejtéseket, meddőhányókat, illetve gyűjthettünk is néhány szép darabot. Igaz, sokfelé ütköztünk magánterületet jelző táblába, de így is sikerült eredeti lelőhelyén felfedezni néhány jellegzetes ásványt, kőzetet – mesélte Kituljak Eszter tanárnő, aki Balogh-Botár Károly Csaba, dévai kollégája kíséretében vezette végig a diákokat a Hunyad és Fehér megyei tanulmányúton. És bár még nem körvonalazódott konkrét további együttműködés e téren, a tantervekből kiszorult ásványtan remélhetőleg újabb kapcsolódási terület lesz a két tanintézmény között, hiszen a szarvasi gyűjtemény már folyamatban lévő digitalizálása példájára Déván is kedvet kaphatnak a diákok iskolájuk névadója, Téglás Gábor geológiai hagyatékának tanulmányozására.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'