MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 02.49
Jövőtől központosítják a kórházi beszerzést

Átadták a dévai kórház Dacia negyedi épületét

A felújított Dacia negyedi épületben a pszichiátriai részlegek és a bőrgyógyászat kap helyet
A felújított Dacia negyedi épületben a pszichiátriai részlegek és a bőrgyógyászat kap helyet

Miniszteri villámlátogatás kapcsán került átadásra a Dévai Megyei Kórház Dacia negyedi felújított épülete, ahova hamarosan átköltözik a pszichiátria, a bőrgyógyászat, illetve az elmegyógyintézeti zárt osztály. – A megyei kórháznál átfogó felújítási és bővítési munkálatok zajlanak, melyeknek idei költségvetése 10 millió lejre rúg. Ennek jelentős részét minisztériumi finanszírozásból fedezzük, a megyei tanács 5%-os önrészt kell biztosítson az összegből – nyilatkozta a miniszter.

Az átadáson jelen volt Mircea Bobora megyei tanácselnök is, aki elmondta: a több éve tartó kórházfelújítás óta ez az első esztendő, amikor a megyei tanács költségvevési szinten felvállalta az 5%-os önrészt. Eddig a költségeknek maximum 3%-át fedezte a tanács. Idén nyár elején már átutaltunk 2,5  millió lejt és év végéig pótoljuk a hiányzó részt is. Ebből elsősorban a kórház berendezését fedezik – fogalmazott a megyei tanácselnök. 

 

Jövőtől központosított beszerzés

A kórházfelszerelések kapcsán a tárcavezető elmondta: idén 267 modern altató berendezést vásárolt a minisztérium, amiből kettőt a dévai kórház kapott meg. És folyamatban van számos CT, MRN felszerelés beszerzése, melyekből szintén juttatnak Hunyad megyébe is. Florian Bodog azonban kijelentette: már idén törekedtek a kórházak felszerelésének, illetve beszerzési folyamatainak központosítására, jövőre pedig kizárólag minisztérium szerződések alapján biztosítják majd az egészségügyi intézmények gyógyszerellátását és eszközbeszerzését. – Ennek a döntésnek kettős oka van. Egyrészt az országos szintű megrendelések olyan mennyiségben történnek, melyekre lényegesen alacsonyabb árat lehet kialkudni a beszállítóktól. Másrészt így biztosítani tudjuk a kisebb kórházak ellátását is. Hiszen a jelenlegi rendszerben egy-egy vidéki kórház horribilis összegeket kényszerül kifizetni a kis mennyiségben megrendelt gyógyszerek, eszközök ellenében.

 

Temesváron lesz az első, égési sebekre specializálódott kórház

A tárcavezető újságírói kérdésre kitért az égési sérülések ellátására szakosodott sürgősségi kórházak helyzetére is.

– Jelenleg kizárólag Temesváron működik egy ilyen jellegű részleg. A minisztérium ennek bővítését, illetve további négy, égési sebek kezelésére specializálódott kórház megépítését, felszerelését tervezi: Marosvásárhelyen, Iaşi-ban, illetve kettőt Bukarestben. Jelenleg a temesvári beruházás áll a legjobban, valószínűleg itt kerül sor először az önálló kórházi egység átadására. A minisztériumnak jelentős összeg áll rendelkezésére, évekkel ezelőtt kötöttek szerződést a Világbankkal 240 millió eurós támogatásra, melyből eddig összesen 3 milliót költöttek el. – Mostantól kezdve még három esztendő áll rendelkezésünkre a fennmaradt összeg hasznosítására. Ebből fedezhető az említett sürgősségi kórházak felszerelése, illetve számos további egészségügyi intézmény felszerelésének modernizálása. Ha azonban mindez nem valósul meg 2020-ig, a teljes összeget vissza kell térítenünk a Világbanknak – közölte a miniszter.

 

Vállvonogatás a dévai kórház anyagi helyzetére

Zárszóként szóba került a dévai kórháznál kialakult áldatlan állapot is, melynek során az elmúlt hétvégén anyagi gondok miatt étlen és gyógyszerellátás nélkül maradtak a beutalt páciensek, és úgy nézett ki: az alkalmazottak is fizetésmegvonásra kell számítsanak. A helyzetet átmenetileg a múlt hét elején a megyei tanács támogatásával rendezték. A tárcavezető azonban dévai látogatása alkalmával semmi biztatót nem mondott ez ügyben: – Az országban számos kórház küzd hasonló gondokkal. Itt olyan, lassan történelminek mondható adósságok felhalmozásáról van szó, amit nem tudunk fedezni. Erre más megoldást kell találni – mondta elmenőben Florian Bodog.

A megyei kórház felújított Dacia negyedi épületének átadását követően a miniszter rövid látogatást tett a kórház központi épületében is, majd Brádra utazott, ahol a minisztériumi finanszírozással felújított sürgősségi részleget látogatta meg. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'